Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Sallivan o Putinovom rozhodnutí neísť na samit G20: „hovorí sám za seba“

Zverejnené:

Upravené: 14. novembra 2022 o 7:14

397

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Americký poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan uviedol, že rozhodnutie ruského prezidenta Vladimíra Putina neísť na samit Skupiny dvadsiatich „hovorí samo za seba“.

Podľa Hlasu Ameriky, povedal v rozhovore s tlačou.

„Prezident Putin sa rozhodol z vlastných dôvodov, pod tlakom, pod ktorým sa ocitol. Prezident Biden prichádza alebo čoskoro dorazí na Bali. Bude tam. Spojené štáty tam zaujmú pevný postoj, aby pomohli dosiahnuť pozitívnu agendu skupiny G-20. A veríme, že na rozdiel od toho (s Putinom) prítomnosť prezidenta Bidena tam dokazuje, že je pripravený vyhrnúť si rukávy a pomôcť vyriešiť problémy. Neprítomnosť prezidenta Putina tam hovorí sama za seba. A nemám k tomu čo dodať,“ povedal Sullivan.

Biden podľa neho považuje samit za príležitosť diskutovať s lídrami krajín o spôsoboch, ako prekonať globálne výzvy, ktoré vytvorila ruská vojna proti Ukrajine.

Jake Sullivan bude tiež sprevádzať amerického prezidenta Joea Bidena na samite, ktorý sa začne 15. novembra na indonézskom ostrove Bali.

Peskov hovorí, že Putin dal pokyn na demobilizáciu študentov v okupovanom Donbase

Aby som to zhrnul, Moskva nechala neistotu, či Putin pôjde na samit až do posledného, ale koncom minulého týždňa oznámili, že sa nezúčastní a namiesto neho pošle ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Ministerstvo zahraničných vecí USA uviedlo, že americký minister zahraničných vecí Antony Blinken s ním neplánuje žiadnu interakciu.

Vzhľadom na prítomnosť Ruska na samite plánujú svetoví lídri upustiť od „rodinnej fotografie“ na samite G20.

Je však neoficiálne známe, že hostiteľ samitu G20 vyvíja tlak na krajiny skupiny, aby zmiernili kritiku Ruska s cieľom umožniť spoločné vyhlásenie o jeho výsledkoch.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA