Sociálne siete

ZAHRANIČIE

„Skrytý svet“ morského života objavený pod antarktickým ľadom

Zverejnené:

Upravené: 13. júna 2022 o 11:31

784

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Pod rozsiahlym antarktickým  ľadovcom, v jaskyni vysokej stovky metrov, žijú kŕdle malých krevetových živočíchov v novo objavenom podmorskom ekosystéme, ktorý až donedávna zostával ľadovým tajomstvom. „Možnosť pozorovať a odoberať vzorky tejto rieky bola, akoby sme ako prví vstúpili do skrytého sveta,“ popísal jeden z bádateľov, ktorí objav urobili.

Tím vedcov z Nového Zélandu objavil tento ekosystém 500 metrov pod ľadom v domnelom ústí rieky, stovky kilometrov od okraja Rossovho ľadovca.

Experti z univerzít vo Wellingtone, Aucklande a Otagu a z ďalších inštitúcií mali preskúmať, akú úlohu by ústie mohlo hrať pri topení ľadovca kvôli klimatickým zmenám. Keď sa však prevŕtali cez ľad až do rieky, ich kameru zaplavili rôznonožci – tvory z radu kôrovcov, kam patria napríklad homáre, kraby a roztoče.

„Chvíľu sme si mysleli, že je s kamerou niečo v neporiadku, ale keď sa zlepšilo zaostrenie, všimli sme si kŕdle článkonožcov“ povedal Craig Stevens z novozélandského Národného inštitútu pre vodu a atmosféru.

Štyria zranení pri útoku nožom na nemeckej univerzite

„Už sme vykonávali výskum aj v iných častiach ľadového šelfu a mysleli sme si, že už o ňom všetko vieme, ale tentoraz na nás čakalo veľké prekvapenie,“ opísal Stevens s tým, že výskum pôvodne zameraný na klimatické zmeny nečakane získal aj objaviteľský rozmer.

„Skákali sme od radosti, pretože to, že nám okolo vybavenia plávajú všetky tie živočíchy, znamená, že tam zjavne existuje dôležitý ekosystém,“ dodal.

Vedúci projektu Huw Horgan z Viktóriiny univerzity vo Wellingtone bol prvý, kto si všimol ústie rieky, keď pri skúmaní satelitných snímok Rossovho ľadovca zazrel ryhu v ľade.

Vedci nechali v rieke pod ľadovcom prístroje

Podľa Horgana vedci edia už dlhšiu dobu o sieti skrytých sladkovodných jazier a riek pod antarktickým ľadovým príkrovom, ale doteraz ich nikto priamo nepreskúmal.

„Možnosť pozorovať a odoberať vzorky tejto rieky bola, akoby sme ako prví vstúpili do skrytého sveta,“ povedal. Vedci nechali v rieke pod ľadovcom prístroje, aby ďalej sledovali správanie týchto živočíchov, zatiaľ čo odborníci budú v laboratóriu skúmať, čím je voda, v ktorej žijú, zvláštna.

Zátočinu na severozápade ostrova Wiencke objavila v roku 1904 francúzska polárna expedícia, a pomenovala ju po mecenáši svojej výpravy, Edouardovi Lockroyovi. Zhruba o sedem rokov neskôr tu vznikla sezónna základňa pre veľrybárov, dočasné kotvisko lodí pátrajúcich v polárnych vodách po koristi.
Vedeckí polárnici vyrazili z Brna do Antarktídy. Zameria sa aj na vplyv stresu na svoje zdravie
Ľadovec Thwaites obsahuje dostatočné množstvo vody na to, aby v prípade kompletného rozpustenia zvýšil hladinu svetových oceánov až o 65 centimetrov. (6. júla 2019)
Ľadovec Thwaites obsahuje dostatočné množstvo vody na to, aby v prípade kompletného rozpustenia zvýšil hladinu svetových oceánov až o 65 centimetrov. (12. mája 2014)

Ale tým nové zistenia vedeckého tímu nekončia. Novozélandský tím rozmiestnil svoje vybavenie len niekoľko dní pred obrovskou erupciou sopky Hunga Tonga – Hunga Ha’apai na súostroví Tonga. A prístroje zaznamenali výraznú zmenu tlaku, keď si cunami razilo cestu dutinou pod ľadovcom.

Pozorovanie následkov erupcie Stevensovi pripomenulo, ako je planéta prepojená. „Boli sme v zabudnutom kúte sveta a v reálnom čase sme pozorovali vplyvy udalostí, ktoré sa od nás zdali byť na hony vzdialené. Bolo to pozoruhodné,“ povedal.

Británia odmietla udeliť vízum 13-ročnej Ukrajinke

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA