Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Británia odmietla udeliť vízum 13-ročnej Ukrajinke

Zverejnené:

Upravené: 9. júna 2022 o 19:40

329

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Británia odmietla udeliť 13-ročnej Ukrajinke vízum pre vstup na svoje územie, pretože necestovala s rodičmi, ale so svojou dospelou sestrou. Dievča sa tak muselo vrátiť na Ukrajinu do svojho domovského mesta, ktoré teraz obliehajú ruskí vojaci, informovala stanica ITV s odkazom na britskú poslankyňu Tulip Siddiqovú.

Dievča opustilo svoje rodné mesto, ktoré stanica ITV nemenovala, ale podľa nej je v súčasnosti obliehané ruskými silami, spoločne so svojou 18-ročnou sestrou. Rodičia odísť nemohli, pretože obaja podľa ITV nasadzujú vo vojne životy: otec v ozbrojených silách a matka ako lekárka.

Britská rodina Falconovcov ju zasponzorovala v rámci vládneho programu „Domovy pre Ukrajinu” (Homes for Ukraine) a dievčatá si tak mohli požiadať o vízum.

Rodičia spísali vyhlásenie v ukrajinskom a anglickom jazyku, v ktorom staršej dcére udelili plnú moc na vybavovanie záležitostí pre tú mladšiu.

TRAGÉDIA: Muž autom vpálil do davu detí v Berlíne, pri incidente zomrela učiteľka

Británia odmietla udeliť vízum 13-ročnej Ukrajinke

Ministerstvo vnútra vydalo staršiemu dievčaťu vízum do troch týždňov, ale mladšiemu dievčaťu sa úrady vôbec neozvali. „Dočasne žila v ‚nebezpečnom‘ ubytovaní v Čiernej Hore,” stojí v článku ITV.

Matka tak musela podniknúť riskantnú, niekoľko tisíc kilometrov dlhú cestu, aby svoju uviaznutú dcéru vyzdvihla a odviezla späť do vojny zvieranej Ukrajiny.

Staršie dievča v tejto chvíli v bezpečí v Londýne pokračuje v štúdiu dištančnou formou. Mark Falcon, v ktorého rodine teraz žije, uviedol, že sa „hanbí“ za to, akým spôsobom Británia situáciu nezvláda. Rodičia dievčaťa sú vraj „šokovaní”, že úrady donútili dcéry rozdeliť.

Pozriem sa na to, sľúbil Johnson

Britské ministerstvo vnútra uviedlo, že nemá oprávnenie vydávať víza maloletým, ktorých nesprevádza rodič. Plnoletá sestra zrejme nestačí. Britská opozičná poslankyňa Tulip Siddiquová sa na prípad spýtala pri interpeláciách premiéra Borisa Johnsona, ktorý sľúbil, že ho prešetrí.

„Myslíte, že posielať zraniteľné deti späť do vojnovej zóny je správny prístup?” pýtala sa Johnsona.

Od začiatku vojny opustilo svoje domovy na Ukrajine viac ako 14 miliónov ľudí, ukazujú oficiálne štatistiky OSN. Asi sedem miliónov z toho utieklo do susedných krajín a osem miliónov je vysídlených v rámci Ukrajiny. Do Británie zatiaľ dorazilo niečo vyše 65-tisíc ľudí. Podobné príbehy, ako ten 13-ročné dievčatá, nepriniesli britské médiá prvýkrát.

Zelenskyj považuje vízový režim s Ruskom za možný

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA