Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Predbežné prepočty v talianskych voľbách ukazujú víťazstvo pravicového bloku. Ľavica už uznala porážku

Zverejnené:

Upravené: 26. septembra 2022 o 14:43

326

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Pravicový blok podľa predbežných prepočtov, ktoré zverejňujú talianske médiá jasne zvíťazil v nedeľných talianskych parlamentných voľbách. Favorizovaná aliancia si podľa televízie prišla na zhruba 43 percent hlasov. 

Jasné víťazstvo aliancie pravicových strán predvídali aj prvé odhady založené na prieskumoch medzi voličmi. Stredoľavá Demokratická strana už podľa agentúry Reuters uznala porážku a oznámila, že bude hlavnou opozičnou silou.

Najsilnejším jednotlivým politickým subjektom sa podľa všetkého stala postfašistická strana Bratia Talianska, ktorej predsedníčka Giorgia Meloniová by sa mohla stať prvou ženou na čele talianskej vlády. Zisk pravicového bloku by mal stačiť na to, aby získal väčšinu v Snemovni aj Senáte. Strana Bratia Talianska, ktorá ešte pred štyrmi rokmi presvedčila len 4,4 percenta voličov, by si mohla pripísať zisk 24,6 percenta hlasov.

Bratia Talianska sú najsilnejším zoskupením v bloku pravicových strán. Je v ňom aj pravicovo populistická strana Liga bývalého ministra vnútra Mattea Salviniho a tiež zoskupenie Hore Talianska expremiéra Silvia Berlusconiho. Salviniho strane prepočty prisudzujú zisk 8,5 percenta hlasov a konzervatívnej strane Hore Talianska osem percent.

Sociálnodemokratická Demokratická strana (PD) expremiéra Enrico Letta by si mohla prísť na 19,4 percenta hlasov. Na tretej priečke sa podľa predbežných výpočtov umiestnilo so 16,5 percentami Hnutie piatich hviezd, ktoré s takmer 33 percentami hlasov vyhralo parlamentné voľby v roku 2018.

Demokratická strana porážku už v nedeľu nad ránom uznala. „Toto je smutný večer pre krajinu,“ povedala novinárom poslankyňa za PD Debora Serracchianiová v prvej oficiálnej reakcii na predbežné výsledky. Pravica má podľa političky väčšinu v parlamente, nie však v krajine.

Volebná účasť v nedeľných voľbách predstavovala okolo 63,8 percenta, čo je negatívny rekord a pokles o deväť percent oproti predchádzajúcim voľbám z roku 2018. Oficiálne výsledky sa očakávajú v nedeľu skoro ráno.

Niektorí euroskeptickí a pravicoví politici zo zahraničia už Meloniovia na twitteri zablahoželali k víťazstvu, medzi prvými napríklad aj poľský premiéra Mateusz Morawiecki. Francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN) vedené Marine Le Penovou výsledky označilo za „lekciu pokory „ Európskej únii. Šéf španielskej krajne pravicovej strany Vox Santiago Abascal na twitteri napísal, že „milióny Európanov vkladajú svoje nádeje do Talianska “ , ktorá ukázala cestu k „ hrdej a slobodnej Európe suverénnych národov “ .

USA varovali Rusko pred katastrofou, ak použije jadrové zbrane

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA