Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Nemecku sa schádzajú najbohatšie štáty sveta. Chcú zákaz dovozu zlata z Ruska

Zverejnené:

Upravené: 26. júna 2022 o 21:01

293

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V nemeckom Garmisch-Partenkirchene začal v nedeľu summit siedmich veľkých svetových ekonomík G7.

Nemecký kancelár Olaf Scholz krátko popoludní v bavorskom alpskom zámku Elmau privítal amerického prezidenta Joea Bidena, britského premiéra Borisa Johnsona, francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, talianskeho premiéra Maria Draghiho, japonského premiéra Fumia Kišidu a kanad. Vrcholná schôdzka potrvá tri dni a skončí v utorok okolo poludnia.

Niektorí účastníci summitu, Británia, USA, Japonsko a Kanada sa v nedeľu dohodli, že zakážu dovoz zlata z Ruska. Londýn potom chce, aby nové protiruské opatrenia za inváziu na Ukrajinu prijali aj Nemecko s Francúzskom a Talianskom, čo sú zostávajúci členovia G7.

Americký prezident Joe Biden na twitteri napísal, že G7 zákaz dovozu zlata oznámi spoločne. Predseda Európskej rady Charles Michel povedal, že Európska únia sa k zákazu určite pripojí.

„Skupina G7 spoločne oznámi, že zakáže dovoz ruského zlata. Tento export prináša Rusku desiatky miliárd dolárov,“ uviedol Biden. Jeden z amerických činiteľov v telefonickom rozhovore s novinármi povedal, že zákaz dovozu by mal byť oficiálne vyhlásený v utorok na záver summitu. Na utorok sú naplánované tlačové konferencie účastníkov vrcholnej schôdzky.

V juhoafrickom klube našli telá 22 ľudí, polícia však príčinu smrti nepozná

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA