Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

KĽDR vypálila okolo 20 balistických rakiet. Japonsko vyzvalo obyvateľov aby sa ukryli do krytov

Zverejnené:

Upravené: 3. novembra 2022 o 12:28

306

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

KĽDR podľa Soulu vypálila niekoľko balistických rakiet. Japonsko kvôli tomu vyhlásilo poplach v troch prefektúrach, píše agentúra Reuters. 

Pôvodne japonské úrady informovali o tom, že jedna severokórejská raketa preletela nad severom Japonska. To ale neskôr poprelo ministerstvo obrany, podľa ktorého sa raketa stratila z radarov nad Japonským morom. KĽDR vypálenie rakiet nekomentovala.

Juhokórejská armáda a japonskí predstavitelia sa domnievajú, že KĽDR vystrelila jednu medzikontinentálnu balistickú raketu (ICBM) a ďalšie dve rakety s kratším doletom. Podľa analytikov juhokórejskej armády medzikontinentálna raketa pravdepodobne počas letu zlyhala. Údaje o lete ICBM ukazujú, že Severná Kórea zrejme nechcela zasiahnuť územie okolitých štátov.

Japonské úrady vydali varovania v prefektúrach Mijagi, Niigata a Jamagata. Obyvateľov vyzvali, aby sa schovali do uzavretých priestorov. Dočasne bola zastavená aj prevádzka vysokorýchlostných vlakov. Úrady neskôr informovali, že nezaznamenali žiadne škody.

Útočník z Floridy dostal za vraždu 17 ľudí v škole doživotie

Pôvodne japonské úrady informovali o tom, že jedna raketa preletela japonské územie. To neskôr poprel japonský minister obrany Jasukazu Hamada. „Potvrdzujeme, že raketa nepreletela nad japonským súostrovím a zmizla nad Japonským morom,“ povedal minister novinárom, podľa ktorého úrady dôvody zmiznutia rakety skúmajú.

Japonský premiér Fumio Kišida uviedol, že úrady stále zhromažďujú údaje o lete severokórejských rakiet. Aktivity KĽDR podľa neho nemožno tolerovať.

Washington raketové testy odsúdil. „Odpálenie rakety je jasným porušením viacerých rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN,“ uviedol hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. Severnú Kóreu USA vyzvali, aby sa zdržala ďalších podobných krokov a nadviazala dialóg. Podľa amerického ministerstva zahraničia dnešné raketové testy „zdôrazňujú potrebu, aby všetky krajiny plne dodržiavali rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN“.

V stredu KĽDR vystrelila podľa Soulu najmenej 20 rôznych rakiet a striel. Podľa denníka The Kórea Times jedna z balistických striel preletela námornú hranicu a dopadla 26 kilometrov južne od námornej línie. Bol to prvý takýto incident od 50. rokov.

Severokórejské raketové testy, ktoré krajine zakazujú rezolúcie OSN, sú v poslednej dobe veľmi časté. KĽDR už skôr uviedla, že ide o reakciu na cvičenie amerických a juhokórejských vzdušných síl, ktoré považuje za provokáciu, ktorú nemožno tolerovať. Vyzvala obe krajiny, aby manévre zrušili, čo Soul a Washington odmietli. Podľa nich má cvičenie iba obranný charakter. Biely dom a Soul sa domnievajú, že sa KĽDR pripravuje na nový jadrový test, ktorý by bol prvým od roku 2017.

Ľadovce v tretine chránených oblastí zmiznú do roku 2050, tvrdí UNESCO

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA