Sociálne siete

COVID19

LENGVARSKÝ: Máme málo lôžok, plánované zákroky sa odkladajú

Zverejnené:

Upravené: 18. novembra 2021 o 17:37

1547

Zdroj: Youtube

REKLAMA

GLOBALNEWS

Aktuálne je podľa rezortu na celom Slovensku voľných len 20 lôžok pre nových pacientov, ktorí by potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie.

Pre nových pacientov, ktorí nepotrebujú kyslíkovú podporu, je voľných približne 600 lôžok.

Čítajte tiež: Nemecko hlási viac ako 50.000 novo nakazených za jeden deň

Situácia v slovenských nemocniciach je veľmi vážna. Kapacity pre pacientov s ochorením COVID-19 sa rýchlo zapĺňajú. V nemocniciach je aktuálne viac ako 2800 pacientov. Pred utorkovým rokovaním vlády to vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Minister dal príkaz na obmedzenie bielej medicíny, teda plánovaných zákrokov. Avizuje, že na rokovanie prichádza s razantnými a riešeniami, ktoré by mali túto situáciu zvrátiť.

„Dostávame sa do zlomového bodu, keď situáciu musíme riešiť. Najkritickejšia situácia je v regiónoch s najnižším percentom zaočkovaných proti COVID-19,“ povedal minister.

Mazurek si odmietol vymeniť rúško za respirátor, z rokovacej sály ho vykázali

„V regiónoch na východe Slovenska sme požiadali aj niektoré špecializované ústavy, aby pripravili kapacity pre pacientov s COVID-19. Pripravujeme tiež zapojenie mimorezortných zdravotníckych zariadení,“ dodal Lengvarský.

Minister dal príkaz, aby nemocnice v najviac postihnutých regiónoch reprofilizovali lôžka aj nad rámec pôvodne stanovenej maximálnej tretej fázy kapacity. Ministerstvo zdravotníctva deklaruje, že situáciu pozorne koordinuje v spolupráci s nemocnicami a samosprávnymi krajmi.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA