Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Taliansky prezident povedal, ako vidí koniec vojny na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 8. mája 2024 o 15:59

101

Zdroj: genteditalia.org

REKLAMA

Globalnews

7. mája na Valnom zhromaždení OSN taliansky prezident Sergio Mattarella povedal, že mier na Ukrajine je možný len vtedy, keď sa obnoví suverenita a územná celistvosť krajiny a Rusko nie je za svoju agresiu odmenené.

Informuje o tom tlačovú agentúru AP

Mattarella poznamenal, že Taliansko, ktoré v súčasnosti predsedá skupine G7, a mnohí medzinárodní partneri vystúpili na obranu Ukrajiny, aby podporili princíp solidarity so štátmi, ktoré sú napadnuté v rozpore s Chartou OSN.

„Žiadny štát, bez ohľadu na to, aký silný alebo vybavený ohrozujúcim jadrovým arzenálom, nemôže myslieť na porušovanie princípov, vrátane suverenity, územnej celistvosti a nezávislosti inej krajiny, bez toho, aby bol sankcionovaný,“ povedal.

Mattarella poznamenal, že koniec dvoch svetových vojen a rozpad Sovietskeho zväzu priniesli Európe novú nádej a že „Rusko nesie veľkú historickú zodpovednosť za návrat vojny do srdca európskeho kontinentu“.

Taliansky prezident zdôraznil, že ruská invázia na Ukrajinu nie je len regionálnym konfliktom. Vojna na Ukrajine podľa neho viedla k nedostatku potravín a energie, najmä v niektorých častiach Afriky.

Mattarella dodal, že mierová dividenda, ktorá po skončení studenej vojny stimulovala prideľovanie zdrojov na rozvoj, a nie na zbrojenie, bola premrhaná, keď Rusko vrátilo čas a začalo nové preteky v zbrojení.

Podľa neho vojna na Ukrajine trvá už tri roky a Taliansko, jeho medzinárodní partneri a ľudia na celom svete sú odhodlaní dosiahnuť mierové a trvalé riešenie konfliktu.

„Ale nie akékoľvek riešenie, nieto ešte také, ktoré by odmenilo agresora a ponížilo tých, na ktorých zaútočil, čím by sa vytvoril nebezpečný precedens pre všetkých,“ povedal Mattarella.

„Ak má byť mier spravodlivý a trvalý, musí byť založený na vznešených a neodňateľných princípoch medzinárodného práva a Charty OSN,“ dodal.

Talianska vláda medzitým tvrdí, že zbrane, ktoré krajina poskytuje ukrajinským ozbrojeným silám, môžu byť použité iba v rámci hraníc Ukrajiny.

A talianska premiérka Giorgia Meloniová nepodporuje vyslanie západných vojsk na Ukrajinu, proti ktorej Ruská federácia vedie útočnú vojnu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA