Sociálne siete

Zaujímavosti

Kvások vs. droždie v ringu, kto vyjde zo súboja víťazne?

Zverejnené:

Upravené: 2. augusta 2021 o 18:33

785

REKLAMA

BRATISLAVA – Umenie kváskovania sa stalo veľkým hitom posledného roka. Kto nekváskoval, akoby ani nebol. Čo sa však stalo s pečením chlebíka zo starého známeho droždia? Pozreli sme sa im obom pod kôrku a zistili, ktorý by v dueli striedok obstál lepšie.

Kvasnice….alebo súťaž v rýchlosti

Droždie alebo kvasnice na rozmnoženie potrebuje cukor. To asi viete, ak ste niekedy pomáhali babičke v kuchyni napríklad s prípravou kysnutých buchiet. Pečenie chleba za pomoci droždia je niekoľkokrát rýchlejšie v porovnaní s tým, kde sa používa kvások. Ak ste začínajúci pekár, alebo nemáte veľa času na prípravu, chlieb upečený z droždia vám ho určite ušetrí. Zároveň obsahuje veľa vitamínov, ktoré sú prospešné vášmu telu.

Ako na to? V miske zmiešajte lyžicou múku, droždie, cukor, soľ a vodu. Zmes prikryte a nechajte kvasnice pracovať asi 15 minút. Zakryté cesto by malo pri izbovej teplote kysnúť zhruba 8 hodín. Rúru predhrejte na 250 stupňov a vložte do nej cesto v pekáči s pokrývkou. Nechajte ho piecť asi 30 minút. Potom ho vyberte, odstráňte pokrievku a pečte ešte 20 minút pri teplote 230 stupňov, aby sa kôrka upiekla do zlatista.

Prečo pekárski majstri milujú kvások?

Pekársky kvások je prirodzene nakvasená – fermentovaná – ražná múka a voda. Stačí iba zmiešať rovnaký pomer týchto dvoch ingrediencií. Potom začne kvasenie, ktoré by malo trvať asi 9 hodín.

Baker Street upeceny chlieb ilustracna fotografia  small

Baker Street – ilustrčné foto

Pri ňom vznikajú kyseliny octová a mliečna, vďaka ktorým si chlieb zachováva svoju chlebovú arómu. Tie ho potom chránia aj pred plesňami. To je dôvod, prečo je kváskový chlieb trvanlivejší.

Ďalšou jeho výhodou je lepšia stráviteľnosť pre ľudský organizmus. Kvások vzniká dokonalým rozkladom obilných štruktúr a vďaka tomu je potom správne nakysnutý bochník nielen veľmi chutný, ale aj ľahšie stráviteľný.

Naopak nevýhodou je dĺžka prípravy kváskového chlebíka. Okrem už spomenutých 9 hodín potrebných na rast kvásku, musíme počítať s ďalšími hodinami na kvasenie samotného cesta. Podľa Lukáša Najmajera, majstra pekára kváskových chlebov z lučeneckej pekárne spoločnosti Penam, sa začiatočníkom odporúča nechať cesto kvasiť 5 – 6 hodín pri izbovej teplote alebo 13 – 16 hodín v chladničke. Vtedy ide o tzv. „studené zrenie cesta“.

Ako sa hovorí – koľko ľudí, toľko chutí. Podľa nás  vedie kváskový chlebík, ale ten z droždia je v tesnom závese. Jeho príprava si však vyžaduje istý čas. Skvelou alternatívou pre tých, ktorí si chcú vychutnať kvalitné kváskové pečivo, ale nemajú čas a možno ani trpezlivosť čakať, pokým dozrie kvások, je tu značka Baker Street – Chleby z dobrej adresy. Tá prichádza toto leto s dvoma novými produktmi, na ktorých si zamaškrtia veľkí aj malí – kváskovým toastovým chlebom s maslom a sladkou vianočkou.

Prémiový toast s chuťou masla

Mäkučká striedka, jemná a maslová chuť, z poctivého pšeničného kvásku a s plnou chuťou vďaka dlhému zreniu cesta – to je nový ručne pripravovaný kváskový toastový chlebík prémiovej kvality.

Orientačná cena: 3,29 €

Baker Street kvaskovy toastovy chlieb g

Baker Street

Vianočka plná spomienok

Čo si predstavíte, keď sa povie vianočka? Chvíle pohody pri rannej káve s jemnou, sladkou a ručne pletenou vianočkou, ktorá sa Vám rozplýva na jazyku? Tak presne taká je nová kvásková vianočka s maslom.

Orientačná cena: 3,69 €

Baker Street kvaskova vianocka g

Baker Street

Dostanete ich kúpiť v sieti predajní Tesco po celom Slovensku.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA