Sociálne siete

Zdravie

Prerezávanie prvých zubov a kedy je vhodné to konzultovať s lekárom?

Radostné, ale aj plačlivé. Dlhoočakávané a niekedy nočná mora rodičov – také sú skúsenosti mnohých rodičov, keď hovoríme o zúbkovaní.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:06

1220

dieta
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa/PR

BRATISLAVA – Prerezávanie mliečnych zubov je dôležitou etapou vo vývoji dieťaťa. Niekedy sa zúbky prerežú bez výraznejších prejavov, inokedy zas dokážu potrápiť nielen dieťa, ktoré je vystavené nepríjemným pocitom, ale aj samotných rodičov. Každé dieťa je jedinečné a má vlastné tempo, akým si týmto životným obdobím prechádza. Napriek individuálnemu prístupu je možné zažiť radosť z každého prerezaného zúbku s úsmevom na tvári.

Mliečne zuby sa začínajú vyvíjať  počas tehotenstva, vo výnimočných prípadoch sa dieťa narodí už so zúbkom. Častejší je prípad predčasne prerezaných zúbkov, ktoré sa objavia pred 30. dňom života.  V 15 percentách ide o zuby navyše a ďalší postup je preto potrebné konzultovať s lekárom.

Štandardne sa prvý zub ukáže okolo šiesteho mesiaca života, postupne sa každých šesť mesiacov prerežú v priemere štyri zuby. Ak ani po roku nemá dieťa ani jeden zub, skontaktujte sa s lekárom. Celkovo sa prereže zhruba do 31. mesiaca 20 mliečnych zubov.

Napriek tomu, že prerezávanie zubov obvykle prebieha pokojne, je spojené s mnohými nepríjemnými príznakmi. Neprejavuje sa len lokálne na mieste prerezávania, kde sa môže objaviť modrina či podliatinka, ale má vplyv na celý organizmus. Bolestivý opuch a zápal ďasna tak môže byť sprevádzaný zvýšeným slinením, nepokojom, podráždenosťou a hnačkami, výnimkou nie sú ani bezsenné noci plné plaču.

Už naše staré mamy považovali za potrebné pomôcť dieťatku pri prerezávaní zubov rôznymi metódami ľudového liečiteľstva. Ako doba pokročila, pribúdali aj spôsoby a dnes si môžeme vybrať z mnohých alternatív.

V lekárni nájdete gély – od prírodných po chemické, ktoré je potrebné natrieť priamo na boľavé ďasno a pôsobia iba lokálne s cieľom krátkodobého znecitlivenia. Nielen na lokálne, ale aj celkové príznaky pôsobí liek Camilia, ktorý je v revolučnej liekovej forme jednorazovej plastovej ampulky. Výhodou je mimoriadne jednoduchá aplikácia, obsah ampulky stačí celý vyliať do úst dieťaťa, kde sa cez sliznicu vstrebe. Balenie je hygienické a sterilné, môžete ho mať stále po ruke a prerezávanie zubov  rodičov neprekvapí ani na prechádzke či pri cestovaní.

SK CAMILIA D dbox persp low res pure

zdroj: Boiron

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA