Sociálne siete

DOMOV

Fico varuje pred tréningom ukrajinských povstalcov na Slovensku

Zverejnené:

Upravené: 18. januára 2022 o 10:06

1131

zdroj: Facebook/Robert Fico

REKLAMA

GLOBALNEWS

Plány na pomoc ukrajinským povstalcom môžu zahŕňať tréning v susedných krajinách, ktoré sú súčasťou východného krídla NATO, teda Poľsko, Rumunsko a Slovensko, povedal expremiér vo svojom videu.

Písal o tom podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica americký denník New York Times odvolávajúci sa na predstaviteľov americkej administratívy, a naznačuje, že vďaka dohode o spolupráci v oblasti obrany s USA bude ľahké vytrénovať na Slovensku ukrajinského povstalca. To Smer-SD odmieta.

Z konkrétnych článkov dohody podľa Fica vyplýva, že vozidlá, plavidlá, lietadlá Ozbrojených síl Spojených štátov amerických budú mať voľný pohyb po území Slovenska, nikto ich nemôže zastavovať, kontrolovať, vstupovať do týchto vozidiel, plavidiel alebo lietadiel.

Tajná polícia viedla záznamy o súčasnom nemeckom kancelárovi Scholzovi

„Tak si predstavte, ako bude ľahké tu vytrénovať ukrajinského povstalca, a potom bez akýchkoľvek problémov ho presunúť na ukrajinské územie, aby tam bojoval v prípadnom konflikte,“ povedal Fico. Článok amerického denníka NYT, o ktorom hovorí Fico, sa venuje situácii na Ukrajine a spomína aj možný konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou.

„Smer–SD nechce americké základne na Slovensku, ani obsah zmluvy, a už vôbec nie tréning ukrajinských povstalcov na Slovensku,“ vyhlásil Fico. Uzavretie dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA odsúhlasila vláda SR v stredu 12. januára.

Dokument musí ešte odobriť Národná rada SR a musí byť taktiež ratifikovaný prezidentkou.

Zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám využívať vojenské letiská Malacky-Kuchyňa a Sliač, prípadne iné dohodnuté zariadenia a priestory. Opozícia na čele so Smerom-SD tvrdí, že zmluva je nevýhodná pre Slovensko a ohrozuje suverenitu krajiny, čo vláda odmieta.

BLAHA VS. MATOVIČ: Súd zamietol návrh na zrušenie rozsudku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA