Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Škótskej národnej galérii v Edinburghu objavili experti doposiaľ neznámy autoportrét Vincenta van Gogha

Zverejnené:

Upravené: 14. júla 2022 o 14:31

1172

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Škótskej národnej galérii v Edinburghu objavili experti doposiaľ neznámy autoportrét Vincenta van Gogha. Bol zakrytý vrstvou lepidla a kartónu na zadnej strane van Goghovho portrétu roľníckej ženy. O náleze píše škótsky denník The National.

Odborníci z národnej galérie autoportrét objavili, keď plátno röntgenovali pred výstavou. Vrchná reštaurátorka Lesley Stevensonová popísala, že boli šokovaní, keď videli maliara, „ako sa na nás pozerá“ .

„Keď sme tú röntgenovú snímku videli prvýkrát, bol to strhujúci zážitok,“ opisuje reštaurátorka.

Holandskí majstri často používali plátna opakovane, aby ušetrili peniaze. Dielo otočili a pracovali na druhej strane.

Nemecko úplne prestane kupovať ruské uhlie 1. augusta a ropu 31. decembra.

Lepidlom a kartónom bol maliarov autoportrét zakrytý pravdepodobne pred výstavou začiatkom 20. storočia už po van Goghovej smrti. Kurátori vtedy pravdepodobne považovali obraz roľníckej ženy za viac „dokončený“ ako autoportrét na druhej strane, napísala stanica BBC.

Obraz v histórii niekoľkokrát vystriedal majiteľa. V roku 1923 ho dostala Evelyn St. Croix Flemingová, ktorej syn Ian bol autorom románov o fiktívnom britskom agentovi Jamesovi Bondovi. Do Škótska sa dielo dostalo v roku 1951.

Podľa odborníkov by mohlo byť možné van Goghov autoportrét odkryť odstránením lepidla a kartónu, vyžadovalo by si to však precízne úsilie reštaurátorov.

Návštevníci výstavy v Edinburghu si ale budú môcť pozrieť röntgenovú snímku autoportrétu vďaka na mieru vyrobenému svetelnému boxu.

Podľa odborníkov van Gogh autoportrét namaľoval v zlomovom období svojho umeleckého života, kedy sa presťahoval do Paríža a bol vystavený vplyvu francúzskych impresionistov, teda okolo roku 1886.

Nepriateľ nemá odvahu priznať porážku a opustiť Ukrajinu, tvrdí Zelenskyj

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA