Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ukrajina začala vyvážať elektrinu do EÚ

Zverejnené:

Upravené: 30. júna 2022 o 14:12

298

Zdroj: Pixabay

REKLAMA

Globalnews

Ukrajina začala 30. júna vyvážať elektrickú energiu do Rumunska, čo bol začiatok obchodnej výmeny elektrickej energie medzi Ukrajinou a EÚ. Oznámil to premiér Denis Shmygal.

„Dnes, od jednej hodiny ráno, išiel takýto vývoz smerom k Rumunsku. Počiatočný objem je 100 MW. Až v prvý deň štátny podnik Ukrenergo zarobil 10 miliónov UAH na predaji prístupu na medzištátnu križovatku. Potenciál vývozu ukrajinskej elektriny do Európy je až 2,5 GW. Podľa tohto scenára bude štát schopný získať viac ako 70 miliárd UAH ročne,“ napísal.

Podľa neho sa energetický sektor stane jednou z hnacích síl obnovy ukrajinskej ekonomiky, pretože sa už stal hnacou silou integrácie do EÚ.

Taliansky premiér vylúčil Putinovu prítomnosť na summite G20

Ako sa uvádza, plánuje sa postupné zvyšovanie obchodnej kapacity po počiatočnej etape na základe úvah o stabilite a bezpečnosti energetického systému.

Očakáva sa, že obchod s elektrickou energiou na iných spojeniach (Ukrajina – Slovensko, Ukrajina – Maďarsko a Moldavsko – Rumunsko) sa začne neskôr.

Pripomeňme, že Ukrajina v marci požiadala o vstup do európskeho energetického systému ENTSO-E a začiatkom júna získala právo vyvážať svoju energiu do Európy.

Scholz neverí, že vojna na Ukrajine sa čoskoro skončí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA