Sociálne siete

COVID19

Očkovanie dvomi odlišnými dávkami vakcín len v presne špecifikovaných prípadoch?

Zverejnené:

Upravené: 21. júla 2021 o 16:14

289

ockovanie
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Macau Photo Agency

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Ministerstvo zdravotníctva si dalo vypracovať odbornú analýzu, ktorej závery hovoria o tom, že očkovanie dvomi rôznymi dávkami bude dostupné len za presne stanovených pravidiel. Rezort o tom informoval na svojej stránke.

Druhú dávku inej očkovacej látky bude možné dostať, ak nastala závažná vedľajšia príhoda po podaní prvej dávky vakcíny proti COVID-19 s kontraindikáciou podania druhej dávky, alebo sa eviduje nedostupnosť rovnakého druhu dávku vakcíny, alebo sa človek očkoval prvou dávkou vakcíny v zahraničí a tá nie je na Slovensku registrovaná alebo k dispozícii.

Vakcíny sa môžu kombinovať nasledovne: prvá dávka vektorovej vakcíny a druhá dávka mRNA vakcíny (časový interval minimálne 28 dní, môže byť až do 12 týždňov avšak s aspektom dosiahnutia plnej ochrany neskôr), alebo prvá dávka mRNA vakcíny a druhá dávka vektorovej vakcíny (časový interval minimálne 28 dní, môže byť až do 12 týždňov avšak s aspektom dosiahnutia plnej ochrany neskôr).

Záver odborníkov tak hovorí o tom, že aktuálne by kombinácia vakcín mala byť realizovaná v našich podmienkach výlučne z dôvodu zdravotnej kontraindikácie pre podanie druhej dávky rovnakej vakcíny. Inými slovami – druhá dávka odlišnej vakcíny môže byť podaná len zo zdravotných dôvodov, alebo v prípade nedostupnosti danej vakcíny na trhu, prípadne  ak sa človek očkoval prvou dávkou v zahraničí a táto vakcína nie je dostupná na Slovensku.

V prípade, ak vakcinačné centrum očkuje mimo nastavených pravidiel, daný úkon je plne v zodpovednosti vakcinačného centra (posúdiť kontraindikáciu môže aj priamo lekár vo vakcinačnom centre).

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA