Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Tridsaťdva štátov okolo jedného stola. Švédsko a Fínsko podpísali prístup do NATO

Zverejnené:

Upravené: 5. júla 2022 o 16:42

412

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Zástupcovia Švédska a Fínska v bruselskej centrále Severoatlantickej aliancie podpísali prístupové protokoly, čím urobili zásadný krok na ceste k členstvu v NATO. 

Skončila tak prvá časť prijímacieho procesu, na ktorého dokončenie potrebujú ratifikáciu vo všetkých 30 členských krajinách.

,,Toto je skutočne historický okamih,“ vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po boku ministrov zahraničia oboch krajín. „S tridsaťdva štátmi okolo stola budeme ešte silnejší.“

Pápež František po návšteve Kanady chce navštíviť Moskvu a Kyjev

Podpis na prístupovom protokole znamená, že Helsinki a Štokholm sa už môžu zúčastňovať stretnutí NATO a mať väčší prístup k informáciám. Avšak až do ratifikácie nebudú chránené obrannou klauzulou NATO, podľa ktorej útok na jedného spojenca je útokom proti všetkým. Ratifikačný proces potrvá až rok.

Dvojica dlhé roky požadovala neutrálnych škandinávskych o vstup do NATO v máji v obavách z ruskej invázie na Ukrajinu.

Diplomati pôvodne očakávali, že prijímací proces bude pomerne rýchly, námietky však vzniesla Ankara. Turecko požadovalo vydanie členov kurdských organizácií, ktoré považuje za teroristické.

Lídri oboch krajín sa s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom minulý týždeň dohodli, že výmenou za splnenie jeho podmienok odblokuje ich prijatie.

Po dnešnom podpise dostanú všetky členské krajiny protokoly na ratifikáciu. Keď ich schvália orgány poslednej aliančnej krajiny, stanú sa Švédsko a Fínsko jej novými členmi.

Vo Vysokých Tatrách zahynula poľská turistka

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA