Sociálne siete

Ekonomika

Inflácia v USA už svižne rastie, výnosy dlhopisov nie

Ročný rast spotrebiteľských cien v Spojených štátoch sa v marci zrýchlil už na 2,6% a smeruje ešte
vyššie.

Zverejnené:

Upravené: 15. mája 2021 o 10:55

392

dlhopisy
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Austin Distel

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – V apríli až júni by podľa našich kolegov z Milána mala inflácia vyvrcholiť, keď môže v priemere dosiahnuť až okolo 3,6%. Citeľná časť z tohto nárastu súvisí s bázickým efektom poklesu cien v marci minulého roku, no ďalšia značná časť hovorí aj o aktuálnom rýchlom raste cien. V samotnom marci sa spotrebiteľská cenová hladina zvýšila o 0,6%, čo bolo medzimesačne najviac od roku 2012. Na rast cien okrem rýchleho rastu dopytu po uvoľnení proripandemických opatrení tlačia aj rýchlo rastúce ceny mnohých komodít vstupujúcich do výroby. Informovala o tom VÚB na svojej stránke.

Ceny ropy na svetových trhoch sa už v marci a apríli veľmi nezvyšovali, no významne rástli na cene poľnohospodárske produkty ako kukurica, sója, pšenia, ale aj mnohé kovy ako oceľ, cín či paládium. Historické maximum koncom apríla tiež dosiahla meď. To sa prostredníctvom drahších vstupov do výroby potom postupne pretavuje aj do cien konečných výrobkov a služieb.

Napriek citeľnému zvýšeniu rastu cien požadované výnosy desaťročných dlhopisov americkej vlády však už ďalej nerastú. Aj ostatné zasadnutie Fedu finančným trhom totiž prizvučilo, že sprísňovanie menovej politiky zatiaľ nie je nadohľad. Americká centrálna banka čaká na priblíženie sa aj k svojmu cieľu zamestnanosti, nie len inflácie. Marcová miera nezamestnanosti v USA poklesla na 6,0%, vo februári minulého roku však dosahovala len 3,5%.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA