Sociálne siete

Ekonomika

Nedostatok čipov? Svetoví výrobcovia trpia pre závislosť od niekoľkých výrobcov

Zverejnené:

Upravené: 5. augusta 2021 o 15:27

411

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Umberto

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Aj počas júla pretrvávali problémy mnohých svetových výrobcov, napríklad automobiliek, producentov herných konzol či routerov, s nedostatkom dodávok polovodičových integrovaných obvodov – elektronických čipov. Informuje o tom v analýze Všeobecná úverová banka.

Ich miniatúrna a komplikovaná produkcia viedla k vzniku dvoch dominantných veľkých producentov – oboch vo východnej Ázii – taiwanskej spoločnosti TSMC a kórejskej Samsung Electronics (pozri graf vpravo). Tie majú v súčasnosti problémy dodávať trhu toľko, čo výrobcovia požadujú. Čiastočne pre pandémiu, ktorá zvýšila dopyt po spotrebnej elektronike, napríklad laptopoch a iných zariadení pre prácu z domu. Čiastočne však aj pre rýchle zotavenie predaja áut či obchodné spory USA a Číny, ktoré zvýšili dopyt z najväčšej ázijskej ekonomiky. Navyše, Taiwan, kde rozvoj výroby čipov vo veľkom dotovala miestna vláda, čelí od Pekingu aj geopolitickej hrozbe, keďže Čína, ale aj mnohé iné krajiny, túto ostrovnú krajinu ako nezávislú neuznávajú. Ponuku čipov zasa dočasne obmedzilo mimoriadne chladné počasie v americkom Texase, ktoré narušilo miestnu výrobu. Do nových výrobných kapacít teraz po celom svete v rýchlosti smerujú stovky miliárd dolárov, no efekt takýchto veľkých a zložitých investícií sa prejaví až v horizonte rokov.

Navyše, je tiež otázne, ako noví či menší výrobcovia dokážu s tak náročnou výrobou lídrov v odvetví technoloigicky držať krok. Známe mená ako Texas Instruments, IBM či Motorola v minulosti takúto súťaž vzdali. TSMC i niektoré automobilky aj preto očakávajú, že problémy s dodávkami môžu pretrvávať až do budúceho roku. Rast cien či predlžovanie dodávok tak v priemysle môžu pokračovať pomerne dlho, aj spolu s rastom dopytu po čoraz výkonnejšom hardvéri i softvéri.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA