Sociálne siete

Kultúra

Drotári a drotárstvo v Múzeu kysuckej dediny: Drotári prispeli k zmenám tradičnej kultúry

Aký vplyv mali drotári na Kysuciach? Dozviete sa v Múzeu kysuckej dediny.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 8:22

2107

drot
Zdroj: Múzeum kysuckej dediny

REKLAMA

BRATISLAVA – Konečne sa otvorili aj múzeá, galérie a rôzne výstavy, ktoré nám počas dlhých mesiacov pandémie tak chýbali. Ak patríte medzi takýchto ľudí, máme pre vás skvelý tip. Spoločne s časopisom Krásy Slovenska, ktorý oslavuje 100 rokov a prináša stále nové tipy na spoznávanie nášho krásneho Slovenska, sme pre vás pripravili pozvánku do Múzea kysuckej dediny, kde sa od 1.mája začala pozoruhodná expozícia. Drotári a drotárstvo.

Múzeum kysuckej dediny

K populárnym expozíciám skanzenového typu patrí už od roku 1981 sprístupnené Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici-Vychylovke. V rozsiahlom prírodnom areáli možno vidieť desiatky objektov ľudového staviteľstva s rozmanitými interiérmi, v ktorých sú inštalované stovky predmetov približujúcich tradičné zamestnania. Možno vidieť aj bytovú, stravovaciu a odevnú kultúru Kysučanov a ich spôsob života v 19. a prvej polovici 20. storočia.

Atraktívnym lákadlom návštevy areálu za osadou Chmúra vo Vychylovke je aj doprava vláčikom historickej lesnej železnice. Na dômyselne technicky riešenej trati prekonáva vlak značné prevýšenie a spája tak Kysuce so susediacou Oravou. V objekte stanice tejto železnice návštevníkom vyplní čakanie na vlak výstava Drotári a drotárstvo zo zbierok Kysuckého múzea v Čadci, ktorého je skanzen súčasťou a najväčšou expozíciou.

drot

Zdroj: Múzeum kysuckej dediny

Drotári a drotárstvo

Táto výstava bude sprístupnená až do jej záveru v októbri tohto roka.

drot

Zdroj: Múzeum kysuckej dediny

Drotárstvo, ako je známe, bolo nedávno zapísané aj do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Drotári ovplyvnili takmer všetky oblasti života na Kysuciach. Ich kontakty s kultúrne vyspelejšími krajinami prispeli k zmenám tradičnej kultúry v regióne najmä v prvej polovici 20. storočia.

Autor výstavy, kurátor múzea Alojz Kontrík sa dlhodobo venuje problematike legendárneho pochôdzkového zamestnania a súčasne umeleckého remesla, ktoré sa stalo symbolom osudov Slovákov v 19. a začiatkom 20. storočia. Nositelia tohto špecifického zamestnania výrazne ovplyvnili úroveň bývania, stravu, morálku, odev, obyčajové tradície, čiastočne i ľudové náboženstvo vo svojom domovskom regióne.

Na výstave sú prezentované najstaršie a najhodnotnejšie exponáty dokumentujúce tento pozoruhodný kultúrny jav. Návštevník uvidí drotárske výrobky, ako sú pasce, vešiaky, podložky, košíky, odrôtované hrnce a misy, ale tiež drotárske náradie, dobové dokumenty a historické fotografie dokumentujúce život a prácu drotárov, drevené plastiky a grafiky zobrazujúce drotárov od významných slovenských výtvarných umelcov Imra Weinera-Kráľa, Alojza Struhára, Imricha Polakoviča a ďalších. Súčasnú drotársku umeleckoremeselnú tvorbu reprezentujú výrobky majstrov ľudovej umeleckej výroby, pokračovateľov drotárskych tradícií na Kysuciach – Róberta Hozáka a Juraja Šeríka.

V spolupráci s časopisom Krásy Slovenska pripravil Peter Máraky, foto z archívu Kysuckého múzea v Čadci. Časopis prináša každé dva mesiace nové číslo a v ňom sa venuje turistike, prírode, pamiatkam, jaskyniam, ľuďom a tradíciám.

drot

Zdroj: Múzeum kysuckej dediny

Pripravil Milan Buno

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA