Sociálne siete

Kultúra

Výstava „Bye Bye COVID-19“ v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici

Slovenská pošta prináša zaujímavú výstavu.

Zverejnené:

1147

covid
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Viktor Forgacs

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – „Bye Bye COVID-19“ je názov výstavy, ktorú možno navštíviť v Poštovom múzeu v Banskej Bystrici od utorka 4. mája, do 21. augusta 2021. Výstava je reinštaláciou výstavy „Art of Coronavirus“, ktorá bola otvorená 21. 8. 2020 v Bratislave a z dôvodu protipandemických opatrení bola verejnosti prístupná len do 24. 10. 2020. Ako leitmotív aktuálnej reinštalácie výstavy v Poštovom múzeu je symbolicky použitý názov obrazu „Bye-Bye COVID-19“ od Nana Furiya -japonskej umelkyne, žijúcej na Slovensku.

Väčšina ďalších vystavených diel pochádza od súčasných slovenských známkových tvorcov: Igora Bencu, Rudolfa Cigánika, Karola Felixa, Mariána Komáčka, Róberta Makara, Igora Piačku a Júlie Piačkovej. Ich výtvarné diela dopĺňajú práce fotografov Petra Konečného a Borisa Németha, ktorí cez fokus fotoaparátu zaznamenali najmä dopad 1. vlny pandémie na život v hlavnom meste Slovenska.

Okrem diel voľného výtvarného umenia sú na výstave prezentované aj návrhy 0-eurových bankoviek, „S.O.S. senior“ vytvorených Petrom Augustovičom, Rudolfom Cigánikom a Mariannou Žálec-Varcholovou. Zberateľsky vyhľadávané bankovky vydala v októbri 2020 nezisková organizácia Camera Obskura. Výťažok z predaja bude použitý na pomoc seniorom – demografickej skupiny obyvateľstva najviac dotknutej pandémiou koronavírusu. Návštevníci výstavy môžu vidieť aj originálne grafické návrhy emisie poštovej známky COVID-19 vydanej Slovenskou poštou 21. 8. 2020 na základe grafík Karola Felixa.

V súčasnej situácii je nielen poštová známka COVID-19 s motívom imaginárneho dievčaťa s rúškom na tvári, ale aj celá výstava nositeľkou „R.O.R. posolstva“, volaním po dôslednej opatrnosti a dodržiavaní protipandemických opatrení. Kurátorom výstavy je Mgr. Martin Vančo, PhD.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA