Sociálne siete

Kultúra

Zomrel spoluzakladateľ Lúčnice a dlhoročný umelecký vedúci SĽUK-u Juraj Kubánka

Zverejnené:

Upravené: 21. júla 2021 o 16:17

828

sviecka
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Andres F. Uran

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Vo veku nedožitých 93 rokov zomrel spoluzakladateľ Lúčnice a dlhoročný umelecký vedúci SĽUK-u Juraj Kubánka. Umelecká práca Juraja Kubánku zahŕňa približne 250 tanečných diel. Jeho tvorba ovplyvnila celé generácie tanečníkov na Slovensku i v zahraničí. Infromovalo o tom na svojej stránke Ministerstvo kultúry SR.

Významný slovenský choreograf, tanečník, režisér, dramaturg a libretista Juraj Kubánka sa narodil 31. októbra 1928 v obci Tri Dvory (Turie) pri Žiline. Pochádzal z učiteľskej rodiny a základné školské vzdelanie získal v Liptovských Sliačoch a v Ružomberku. V rokoch 1947 až 1949 študoval na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Neskôr sa, však rozhodol zmeniť svoje profesné zameranie a v roku 1957 absolvoval štúdium choreografie a tanca na VŠMU v Bratislave. Počas štúdia na VŠMU sa stal so svojou skupinou Odzemkári (1948 – 1949) jedným z činiteľov, ktorí rozhodli o umeleckom smerovaní súboru Lúčnica. Neskôr, v októbri 1949, prešiel do SĽUK-u, kde pôsobil ako tanečník, choreograf a umelecký vedúci až do odchodu do dôchodku v roku 1993. Od roku 1971 súčasne pôsobil ako choreograf v Štátnom súbore pre srbskú ľudovú kultúru.

Juraj Kubánka sa stal držiteľom titulu zaslúžilý umelec (1966). Okrem toho mu bola udelená Medaila D. G. Licharda od generálneho riaditeľa Národného osvetového centra (2003). Prezident Ivan Gašparovič mu udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj slovenskej ľudovej kultúry a umenia (2008) a získal tiež Cenu ministerky kultúry SR za rok 2017 za celoživotné umelecké pôsobenie a výrazný podiel na rozvoji slovenských profesionálnych folklórnych súborov SĽUK a Lúčnica, osobitne za výnimočnú choreografickú tvorbu s nezameniteľným tanečným rukopisom. (2018)

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA