Sociálne siete

Nezaradené

Britský premiér upustil od Trussovej plánov presunúť veľvyslanectvo v Izraeli do Jeruzalema

Zverejnené:

Upravené: 3. novembra 2022 o 18:09

263

Zdroj: expressandstar.com

REKLAMA

Globalnews

Britský premiér Rishi Sunak upustil od kontroverzného plánu svojho predchodcu presunúť izraelské veľvyslanectvo do Jeruzalema. Informovala o tom Downing Street s odkazom na Politico.

Bývalá premiérka Liz Trussová iniciovala preskúmanie toho,či by Spojené kráľovstvo malo nasledovať rozhodnutie administratívy Donalda Trumpa presunúť veľvyslanectvo USA z Tel Avivu.

Rishi Sunak vo svojom prejave na podujatí konzervatívnej strany Priatelia Izraela, ktoré sa konalo počas letných volieb, uviedol, že existuje „veľmi silný argument“ v prospech presťahovania veľvyslanectva a oficiálneho uznania Jeruzalema za hlavné mesto Izraela, ale pripustil, že sa to dá ľahšie povedať, ako urobiť.

KĽDR vypálila okolo 20 balistických rakiet. Japonsko vyzvalo obyvateľov aby sa ukryli do krytov

Hovorkyňa kancelárie predsedu vlády vo štvrtok na otázku, či vláda stále zvažuje presťahovanie veľvyslanectva, uviedla, že o tejto záležitosti sa diskutovalo: „Bolo to zvážené. Neexistujú žiadne plány na presťahovanie britského veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu.“

Premiestnenie veľvyslanectiev je veľmi citlivou otázkou, keďže Izraelčania aj Palestínčania považujú Jeruzalem za svoje hlavné mesto.

Bývalý americký prezident v roku 2018 presťahoval veľvyslanectvo USA do Izraela a britská vláda potom tento krok odsúdila. Len tri ďalšie členské štáty OSN – Guatemala, Honduras a Salvádor – majú veľvyslanectvá v Jeruzaleme.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA