Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Poľsko podpísalo zmluvu so Spojenými štátmi o nákupe rakiet Hellfire

Zverejnené:

Upravené: 30. mája 2023 o 13:40

297

Zdroj: immortal.org

REKLAMA

Globalnews

Poľsko oznámilo podpísanie zmluvy so Spojenými štátmi o dodávke riadených protitankových rakiet Hellfire, s ktorou už súhlasil Kongres USA.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak o tom napísal na Twitteri.

Podľa neho budú rakety použité na vyzbrojovanie vrtuľníkov ozbrojených síl krajiny.

„Dnes sme podpísali zmluvu na dodávku rakiet Hellfire. Budú vyzbrojení podpornými vrtuľníkmi AW149 a následne útočnými vrtuľníkmi AH-64E Apache Guardian,“ povedal Blaszczak.

AGM-114 Hellfire je americká protitanková raketa vzduch-zem odpaľovaná z uzavretej polohy bez priameho vizuálneho kontaktu s cieľom. Je nasmerovaný na cieľ laserovým lúčom alebo inými systémami. Používa sa z vrtuľníkov (AH-64 Apache), lietadiel, bezpilotných vzdušných prostriedkov (Northrop Grumman MQ-8), pozemných vozidiel (HMMWV).

V apríli americký Kongres súhlasil s predajom osemsto rakiet Hellfire Poľsku na vyzbrojenie vrtuľníkov Apache. 5. mája vyšlo najavo, že Poľsko dostalo prvých osem útočných vrtuľníkov Apache.

Pripomeňme, že 15. mája Mariusz Blaszczak na vojenskom letisku na varšavskom letisku Okęcie oznámil príchod prvých zariadení HIMARS v krajine. 25. mája prišli do krajiny ďalšie dva raketové systémy.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA