Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Dubajský šejk má svojej žene vyplatiť 554 miliónov libier, rozhodol súd

Zverejnené:

Upravené: 22. decembra 2021 o 12:34

821

zdroj: YouTube

REKLAMA

GLOBALNEWS

Dubajský vládca šejk Muhammad bin Rašid Maktum, ktorý v minulosti nechal uniesť svoje dcéry a zastrašoval manželku, princeznú Hayu, musí svojej žene a deťom vyplatiť 554 miliónov libier, rozhodol najvyšší súd v Londýne.

Suma, ktorú musí dubajský vodca zaplatiť, je pravdepodobne najväčšie rozvodové vyrovnanie priznané britským súdom. Podľa sudcu je veľká časť peňazí pre Hayu, dcéru bývalého jordánskeho kráľa, a jej deti je určená na zaistenie ich bezpečia po celý život. Dodal, že 72-ročný šejk pre nich stále predstavuje vážne riziko.

Vládca podľa rozhodnutia súdu musí do troch mesiacov jednorazovo vyplatiť 251,5 milióna libier na údržbu jej britských sídiel, na pokrytie čiastok, ktoré podľa jej slov dlhujú za šperky a dostihové kone, a budúcich nákladov na jej bezpečnosť.

KRIMI: Americký rapper bol zavraždený na festivale v Los Angeles

Dubajský emir musí taktiež zaplatiť tri milióny libier na vzdelávanie svojich detí a 9,6 milióna libier na rôzne nedoplatky.

Ďalej musí platiť 11,2 milióna libier ročne na výživu detí a ich zabezpečenie, kým nedosiahnu plnoletosť. Hoci mnoho londýnskych právnikov považuje konečnú sumu za najväčšie rozvodové vyrovnanie priznané britským súdom, je to menej ako polovica z 1,4 miliardy libier, ktoré Haya pôvodne požadovala.

Tá počas sedemhodinovej výpovede uviedla, že veľká a jednorazová platba by jej umožnila úplné odlúčenie a odstránila by vládcovu moc nad ňou a ich deťmi. „Naozaj chcem byť slobodná a chcem, aby boli slobodné aj ony,“ povedala súdu.

Krajniak ide pomáhať gastrosektoru, materiál predložil na vláde

Hovorca Muhammada bin Rašida Maktuma vyhlásil, že dubajský vládca „vždy dbal na to, aby jeho deti zostali zaopatrené“. Dokonca požiadal médiá, aby rešpektovali ich súkromie.

Súd už predtým odhalil, že dubajský vládca nariadil sledovanie telefónov svojej bývalej manželky a jej právnikov. Maktum na sledovanie použil špionážny systém Pegasus izraelskej spoločnosti NSO Group. Firma podľa Hayných advokátov po odhalení zrušila kontrakt so Spojenými arabskými emirátmi.

Princezná sa obrátila na londýnsky súd v snahe získať do svojej starostlivosti dve deti, ktoré s dubajským panovníkom má. Šejk naopak chcel, aby sa vrátili do Spojených arabských emirátov. Súd rozhodol, že by mali zostať so svojou matkou.

Haya, ktorú si vzal dubajský emir v roku 2004 ako šiestu manželku, utiekla do Londýna vlani v apríli a požiadala o ochranu na základe zákona, ktorý má zaistiť bezpečie obetiam nútených sobášov a domáceho násilia. Obeťou núteného sobáša sa podľa nej mala stať dcéra Džalila, ktorú má s dubajským emirom.

Orbán: Maďarsko nezmení prístup k migrácii, aj keby to nariadil súd EÚ

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA