Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Duda otvorene podporil vstup Ukrajiny do NATO, Scholz a Macron boli opatrnejší

Zverejnené:

Upravené: 13. júna 2023 o 15:29

188

Zdroj: WP

REKLAMA

Globalnews

Na stretnutí hláv štátov a vlád Poľska, Francúzska a Nemecka prezident Andrzej Duda vyzval na prijatie Ukrajiny do NATO, lídri Francúzska a Nemecka radšej hovorili o bezpečnostných zárukách.

Informuje o tom denník Tagesschau.

Poľský prezident Andrzej Duda vyzval členské krajiny NATO, aby čo najskôr začlenili Ukrajinu do transatlantickej obrannej aliancie: „Ukrajina čaká na jasný signál, jasnú vyhliadku na vstup.“

Duda vyjadril nádej, že nadchádzajúci summit NATO vo Vilniuse v polovici júla prinesie „svetlo na konci tunela“, o ktorý sa Ukrajina tak usiluje.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a kancelár Olaf Scholz boli opatrnejší.

Scholz ubezpečil, že chcú naďalej úzko koordinovať otázky bezpečnostných záruk pre Ukrajinu. Podľa Scholza sa Nemecko a Francúzsko, ako aj americkí spojenci opakovane snažili o dialóg s cieľom pripraviť sa na takýto krok.

„Budeme v tom pokračovať veľmi intenzívne,“ povedal.

Je jasné, že bezpečnostné záruky sú potrebné „vo veľmi konkrétnej forme“, dodal Scholz.

Francúzsky prezident povedal, že na ďalšom zasadnutí Európskej rady, ako aj na summite NATO vo Vilniuse budú hovoriť o tom, „ako môže vyzerať budúcnosť kolektívnej bezpečnosti“.

Macron a Scholz ubezpečili, že chcú podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné, a NATO poskytne Ukrajine všetku podporu, „na ktorú má nárok“.

Scholz zdôraznil, že nemecká vláda teraz robí všetko, čo je v jej silách, aby zabezpečila výrobu munície v Európe, ako aj udržala a udržala v prevádzkyschopnom stave zbrane dodávané Nemeckom.

Ako bolo oznámené, Ukrajina sa snaží stať členom Severoatlantickej aliancie krátko po vojenskom víťazstve nad Ruskom a snaží sa získať záruku na summite NATO vo Vilniuse.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým povedal, že chápe nemožnosť vstupu Ukrajiny do NATO počas vojny, ale nevidí zmysel v účasti na summite NATO vo Vilniuse, ak v dôsledku toho Ukrajina nedostane konkrétne signály o tom, kedy môže vstúpiť do Aliancie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA