Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Elon Musk získal na Twitteri finančné prostriedky vo výške 7,1 miliardy dolárov od spoločností Binance, Sequoia a ďalších

Zverejnené:

Upravené: 6. mája 2022 o 10:19

506

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Zakladateľ automobilky Tesla Elon Musk si zaistil 7,14 miliardy dolárov na financovanie nákupu firmy Twitter, majiteľa rovnomennej sociálnej siete.

Peniaze mu sľúbila skupina 19 investorov, vyplýva z hlásenia pre americkú Komisiu pre cenné papiere (SEC). Musk za Twitter ponúkol zhruba 44 miliárd dolárov.

Peniaze Muskovi prisľúbil okrem iného spoluzakladateľ spoločnosti Oracle Larry Ellison, kryptomenová burza Binance alebo investičné spoločnosti Fidelity, Brookfield a Sequoia Capital. Saudský princ Valíd bin Talál, ktorý do Twitteru už investoval, sľúbil vložiť takmer 35 miliónov akcií, aby si podiel vo firme uchoval. Musk už skôr uviedol, že jedná so súčasnými akcionármi vrátane zakladateľa spoločnosti Jacka Dorseyho.

Musk plánuje vrátiť Twitter späť na burzu o tri roky

Spravodajský server CNBC s odvolaním sa na informované zdroje uviedol, že Musk by po dokončení prevzatia Twitteru mal na niekoľko mesiacov zastávať funkciu dočasného generálneho riaditeľa. Od minuloročného novembra je generálnym riaditeľom Twitteru Parag Agrawal. Doteraz sa o tom, či zmena majiteľa povedie aj k zmenám vo vedení, príliš nehovorilo. Agentúra Reuters s odvolaním sa na informovaný zdroj minulý mesiac uviedla že Musk má pre Twitter pripraveného nového riaditeľa. Sám Agrawal vraj na firemnom stretnutí zamestnancom Twitteru povedal, že budúcnosť firmy pod Muskovým vedením je neistá.

Musk vďaka získaným prísľubom investícií môže z 12,5 miliardy na 6,25 miliardy dolárov znížiť takzvaný maržový úver, ktorý získal za účelom nákupu Twitteru. Prevzatie firmy tak bude okrem úveru financovať sumou 27,25 miliardy dolárov v akciách a hotovosti.

Spoluzakladateľ Microsoftu Bill Gates v stredu podľa serveru CNBC varoval, že Twitter môže byť aj horší, až ho Musk prevezme. Na stretnutí generálnych riaditeľov organizovanom denníkom The Wall Street Journal (WSJ) Gates uviedol, že nie je jasné, ako sa Twitter pod Muskovým vlastníctvom zmení, zároveň vyjadril obavy zo šírenia dezinformácií na sociálnych sieťach.

Bielorusko zaznamenalo pohyb vojenskej techniky smerom k hraniciam Litvy a Ukrajiny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA