Sociálne siete

ZAHRANIČIE

EÚ plánuje zaradiť údajnú Putinovu priateľku na sankčný zoznam

Zverejnené:

Upravené: 6. mája 2022 o 11:26

529

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Európska únia navrhla v súvislosti s inváziou ruských vojsk na Ukrajinu uvaliť sankcie na niekdajšiu ruskú gymnastku Alinu Kabajevovú, ktorá je podľa médií priateľkou prezidenta Vladimíra Putina a stojí na čele veľkej mediálnej skupiny NMG. 

Uviedla to vo štvrtok agentúra Bloomberg s odkazom na dokument, do ktorého mala možnosť nahliadnuť.

Mediálnej skupine NMG patrí niekoľko ruských televízií, rozhlasová stanica či denník Izvestija. Podľa dvadsaťsedmičky je NMG preto zodpovedná za šírenie vládnej propagandy a podporu akcií, ktoré podkopávajú nezávislosť a územnú celistvosť Ukrajiny.

Olympijská víťazka z Atén a bývalá poslankyňa za vládnucu stranu Jednotné Rusko býva médiami považovaná za Putinovu priateľku. Kremeľ opakovane poprel správy, že Putin má s Kabajevovou milostný vzťah alebo deti. Osobný život šéfa Kremľa je pre ruské médiá tabu. Bulvárny denník, ktorý kedysi vypustil neoverenú správu o jeho údajnom vzťahu s Kabajevovou, čoskoro skrachoval.

Elon Musk získal na Twitteri finančné prostriedky vo výške 7,1 miliardy dolárov od spoločností Binance, Sequoia a ďalších

Návrh ešte musia schváliť členské štáty a je možné že sa predtým zmení. Očakáva sa, že veľvyslanci sa stretnú v piatok ráno, aby prerokovali – a prípadne schválili – šiesty balík sankcií za ruskú inváziu na Ukrajinu. Opatrenia zahŕňajú aj návrh do konca tohto roka úplne zakázať dovoz ruskej ropy do Európskej únie.

Blok už predtým uvalil sankcie na ruského prezidenta a jeho dve dcéry, ktoré mal so svojou bývalou manželkou Ljudmilou, s ktorou strávil v manželstve 31 rokov.

Americký denník The Wall Street Journal minulý mesiac s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov uviedol, že Spojené štáty so sankciami voči Kabajevovej otáľali kvôli obavám, že by to mohlo zvýšiť napätie.

Proti Kabajevovej tiež vznikla online petícia vo Švajčiarsku, ktorú k štvrtku podpísalo takmer 75 000 ľudí. Ľudia v nej vyzývajú švajčiarske úrady na vyhostenie bývalej gymnastky, ktorá sa tu podľa autorov petície ukrýva so svojimi deťmi.

Nové sankcie EÚ rátajú s embargom na ruskú ropu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA