Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Nemecko úplne prestane kupovať ruské uhlie 1. augusta a ropu 31. decembra.

Zverejnené:

Upravené: 13. júla 2022 o 17:01

782

Zdroj: cdrc.sk

REKLAMA

Globalnews

Nemecko úplne prestane nakupovať ruské uhlie 1. augusta a ruskú ropu 31. decembra. Uviedol to námestník ministra financií Jörg Kukis, píše agentúra Reuters.

Podľa Kukisa bude kľúčovou úlohou do budúcnosti vyplniť obrovskú medzeru, ktorá zostane, keď Európska únia opustí 158 miliárd kubických metrov plynu ročne dodávaného Ruskom.

„V priebehu niekoľkých týždňov prestaneme používať ruské uhlie,“ povedal na energetickom fóre v Sydney, ktoré spoluorganizovala austrálska vláda a Medzinárodná energetická agentúra.

Podľa neho Rusko predtým dodávalo Nemecku 40% uhlia a 40% ropy.

„Každý, kto pozná históriu ropovodu Družba, ktorý už bol nástrojom sovietskeho impéria nad východnou Európou, zbaviť sa tejto závislosti nie je triviálna záležitosť, ale to je to, čo dosiahneme za niekoľko mesiacov,“ povedal Kukis.

Nepriateľ nemá odvahu priznať porážku a opustiť Ukrajinu, tvrdí Zelenskyj

Nemecko rýchlo vyvíja terminály na dovoz skvapalneného zemného plynu, aby pomohlo vyplniť medzeru v dodávkach plynu, ale námestník ministra zdôraznil, že hoci Spojené štáty a Katar môžu spoločne dodávať do Európy približne 30 miliárd kubických metrov plynu vo forme LNG, stále to ponecháva obrovskú medzeru. .

Začiatkom júla šéf Európskej komisie varoval pred nebezpečenstvom úplného zastavenia dodávok ruského plynu do EÚ.

Na ruskom plynovode „Nord Stream-1“ sa začali plánované práce na 10 dní, v súvislosti s ktorými sa dodávky plynu do Nemecka kvôli nemu úplne zastavili.

Šéf Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) Fatih Birol odporučil Európe, aby sa urýchlene pripravila na to, že Rusko v zime úplne preruší dodávky plynu.

Putin sa v Teheráne stretne s Erdoganom

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA