Sociálne siete

COVID19

Nová tabletka od Pfizeru má znižovať riziko ochorenia COVID-19 o 89 percent

Zverejnené:

Upravené: 9. novembra 2021 o 13:46

1090

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Farmaceutická spoločnosť Pfizer vyvinula antivírusovú tabletku, ktorá podľa štúdie dokáže znížiť riziko hospitalizácií a úmrtí na COVID-19 o 89 percent.

Tabletka sa má užiť do troch dní od prvých symptómov ochorenia, informuje ABC News. Štúdie sa zúčastnilo viac ako 1 200 pacientov s ochorením COVID-19 s vyšším rizikom vzniku vážneho ochorenia.

U ľudí, ktorí užívali tabletky od spoločnosti Pfizer bola oveľa nižšia pravdepodobnosť, že skončia v nemocnici v porovnaní s ľuďmi, ktorí dostali placebo. Žiaden z pacientov, ktorí užíval tabletky od Pfizeru nezomrel, avšak podľa tlačovej správy spoločnosti Pfizer zomrelo 10 ľudí, ktorí dostali tabletky s placebom.

Potraviny by mali zdražieť o desať až dvadsať percent

Generálny riaditeľ spoločnosti Pfizer Albert Bourla uviedol, že ak by takáto liečba bola schválená, mohla by „eliminovať až deväť z desiatich hospitalizácií“. Bourla potvrdil, že Pfizer plánuje podať žiadosť na registráciu lieku.

„Ak dokážeme prinútiť pacientov, aby začali liečbu včas, skôr než prejdú do vážneho ochorenia a bohužiaľ aj smrti, takmer každý zvíťazí v boji proti Covidu,“ povedala doktorka Simone Wildesová, certifikovaná lekárka pre infekčné choroby South Shore Health v Spojených štátoch.

Prečítajte si tiež: Do februára môže mať COVID-19 ďalších 500-tisíc obetí, varuje WHO

Špecialisti na infekčné choroby zdôraznili, že tieto tabletky nie sú dostačujúcou náhradou za vakcínu. Tabletka Pfizeru funguje na podobnom princípe ako antivirotiká pri liečbe HIV.

„V budúcnosti môže existovať príležitosť pre kombinovanú terapiu,“ uviedol pre ABC News Dr. Todd Ellerin, riaditeľ sekcie pre infekčné choroby v South Shore Health.

Odborníci na infekčné choroby varovali, že tieto výsledky sú predbežné – teda sú opísané z tlačovej správy, a nie sú v žiadnom recenzovanom lekárskom časopise.

Ďalšie antivirotikum od spoločnosti Merck s názvom Molnupiravir tento štvrtok schválili vo Veľkej Británii. Tým sa tak stala prvou krajinou sveta, ktorá schválila perorálne antivirotikum.

Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zavedenie lokálneho núdzového stavu

Merck uvádza, že do konca roka má kapacitu na výrobu desiatich miliónov dávok nového antivirotika. Lieky si však prostredníctvom zmlúv už vopred zaistili vlády po celom svete, takže dostupnosť tohto preparátu zatiaľ bude obmedzená. Britské úrady v októbri oznámili, že pre Spojené kráľovstvo zabezpečili 480-tisíc dávok molnupiraviru.

Molnupiravir je prvým ústne podávaným liekom proti covidu-19 a podľa lekárov môže byť užitočný najmä pre ľudí, ktorí sa z najrôznejších dôvodov nemôžu očkovať proti covidu-19.

Čítajte viac: PUTIN: Hypersonické strely dostane ruské námorníctvo začiatkom roka 2022

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA