Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Oxfordská univerzita a AstraZeneca vyvíjajú vakcínu proti omikronu

Zverejnené:

Upravené: 23. decembra 2021 o 11:07

635

zdroj: astrazeneca.com

REKLAMA

Globalnews

Oxfordská univerzita spoločne s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca začali pracovať na vakcíne zameranej na ochranu pred najnovším variantom omikron.

Informoval o tom v utorok denník Financial Times s odvolaním sa na vedúceho výskumného tímu z Oxfordskej univerzity Sandyho Douglasa. Vedci podľa neho podnikli predbežné kroky na výrobu upraveného očkovacieho preparátu pre prípad, že by bol potrebný.

Fico kritizuje, že Norberta Bödöra stále väzobne stíhajú

„Vakcíny na báze adenovírov by v zásade mohli byť použité na reakciu na akúkoľvek novú variantu rýchlejšie, než si možno niektorí predtým uvedomovali. Majú skutočne dôležité výhody, najmä tam, kde sú najväčšie potreby a logistické problémy,“ povedal Douglas denníku. Firma AstraZeneca neskôr agentúre Reuters informáciu potvrdila.

V prípade vakcíny, ktorú vyvinula AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, ide o očkovaciu látku, kedy je nosičom časti RNA koronavírusu popisujúci hrotový S-proteín, ktorým vírus napáda bunky.

Pôvodná vakcína AstraZenecy proti koronavírusu sa podáva v dvoch dávkach, medzi aplikáciami by mal byť rozstup 28 dní. Skladuje sa pri teplotách dva až osem stupňov Celzia.

Vakcína bola široko nasadená v Británii a v Európskej únii zo začiatku tohto roka, potom sa však objavil vzácny vedľajší účinok v podobe trombóz a trombocytopénií, ktoré môžu viesť aj k úmrtiam.

Dubajský šejk má svojej žene vyplatiť 554 miliónov libier, rozhodol súd

Niektoré krajiny jej používanie preto obmedzili. Výrobcovia podľa neho doteraz dodali do celého sveta vyše dve miliardy dávok tohto preparátu, väčšinou do chudobnejších krajín.

Európska agentúra pre lieky v utorok uviedla, že doposiaľ stále nie je jasné, či bude nutné upraviť doterajšie vakcíny proti covidu-19 tak, aby boli účinné aj proti nákazlivejšej koronavírusovej variante omikron.

Americká farmaceutická firma Moderna v pondelok oznámila na základe predbežných laboratórnych testov, že posilňujúca dávka jej covidovej vakcíny je dostatočne účinná proti variante omikron. Pripustila však, že klasický dvojdávkový očkovací program poskytuje proti omikronu nízku ochranu.

Napriek uspokojivým výsledkom u tretej dávky preto plánuje Moderna vyvinúť zvláštnu vakcínu určenú na ochranu špeciálne pred omikronom.

Prokurátor podal obžalobu v kauze Očistec, týka sa až 11 ľudí

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA