Sociálne siete

ZAHRANIČIE

„Blíži sa ďalšia búrka.“ WHO varuje pred šírením omikronu v Európe

Zverejnené:

Upravené: 23. decembra 2021 o 10:34

499

zdroj: Twitter

REKLAMA

Globalnews

Európske krajiny čaká výrazný a prudký nárast nových prípadov koronavírusovej varianty omikron.

V utorok to povedal riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie WHO Hans Kluge a následne vyzval krajiny k pripravenosti. Omikron podľa WHO doteraz zaznamenalo najmenej 38 z 53 krajín Európy. Vírus sa zatiaľ rozšíril hlavne medzi mladými dospelými.

Novú variantu doteraz zaznamenalo najmenej 38 z 53 krajín európskeho regiónu. WHO do neho započítava Rusko, Turecko a bývalé krajiny Sovietskeho zväzu. V Portugalsku, Dánsku a Británii už tento variant prevláda.

„Vidíme, že sa blíži ďalšia búrka,“ povedal Kluge. „Rádovo počas týždňov bude omikron dominovať v ďalších krajinách regiónu a bude už beztak napäté zdravotnícke systémy posúvať ďalej k ich limitom,“ varoval.

Ktorá vakcína je účinnejšia: Moderna či Pfizer? Odborníci z Harvardu majú odpoveď

Podľa WHO v európskej oblasti za uplynulé týždne pribudlo v prepočte na obyvateľa najviac nových prípadov koronavírusovej infekcie na svete.

Pokiaľ bola nákaza zachytená v ranej fáze, v 89 percentách prípadov di sprevádzali bežné príznaky covidu-19, ako je kašeľ, bolesť v krku a horúčka, uviedol Kluge. Najviac nakazených je vo vekovej skupine medzi 20 a 30 rokmi, ktorí sa nakazili v práci alebo pri spoločenských akciách.

„Už iba prostý obrovský počet novo nakazených by mohol viesť k nárastu počtu hospitalizovaných ak rozsiahlemu narušeniu fungovania zdravotníctva a ďalších kriticky dôležitých služieb,“ povedal Kluge.

Následne vyzval ľudí na očkovanie a tých, ktorí sú už vakcínou proti covidu-19 naočkovaní, aby si prišli pre posilňujúcu dávku a aby obmedzili kontakty s druhými.

Omikron ma vyššie riziko reinfekcie a miernejšie symptómy ako Delta variant, varuje WHO

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA