Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Prokurátorka podala kvôli podvodom žalobu na exprezidenta Trumpa a jeho tri deti

Zverejnené:

Upravené: 22. septembra 2022 o 11:16

308

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Newyorská generálna prokurátorka podala žalobu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho tri dospelé deti v súvislosti s podvodmi, ktorých sa podľa nej dopustili pri podnikaní, uviedla agentúra Reuters. 

Trump žalobu znovu označil za politický „hon na čarodejnice“ a prokurátorku Letitiu Jamesovú, ktorá je Afroameričanka, nazval „rasistkou a podvodníčkou“.

Právny tím prokurátorky Jamesovej už od marca 2019 zostavoval model Trumpovho podnikania a skúmal, či jeho spoločnosti nenasadzovali hodnotu jeho majetku v snahe získavať výhodnejšie pôžičky a naopak ju nepodceňovali na daňové účely.

Vo viac ako 200-stranovej žalobe podanej na newyorskom štátnom súde na Manhattane sa hovorí o obvinení rodinnej firmy The Trump Organization z toho, že sa zapojila do „početných podvodov a skresľovania“ pri príprave Trumpových finančných výročných vyhlásení v rokoch 2011 až 2021. Podvody sa podľa žaloby týkali všetkých oblastí Trumpovho podnikania, vrátane jeho nehnuteľností a golfových ihrísk.

Svetová banka plánuje prideliť Ukrajine dodatočnú podporu vo výške miliardy dolárov

„Tieto podvody a skresľovanie boli podobné povahy a boli spáchané vyšším manažmentom spoločnosti The Trump Organization v rámci spoločnej práce na každoročnom vyhlásení a boli schválené na najvyššej úrovni v rámci organizácie, vrátane pánom Trumpom samotným,“ stojí v žalobe.

Za obžalovaných sú označení Donald Trump, jeho deti Donald Trump Jr., Eric Trump a Ivanka Trumpová. Spolu s nimi sú spomenutí aj Allen Weisselberg a Jeff McConney, ktorí patrili alebo patria k vedeniu spoločnosti.

Podľa prokurátora Jamesovho vyšetrovania sa odhalili „závažné dôkazy“ o tom, že Trump a jeho spoločnosť podvodne ocenili množstvo z ich majetku. Bývalý republikánsky prezident akékoľvek pochybenia už skôr odmietol a vyšetrovanie Jamesovej označil za politický „hon na čarodejnice“. Spoločnosť The Trump Organization označila obvinenia za „nepodložené“

V stredu podaná žaloba nasleduje po dlhom vyšetrovaní, počas ktorého Jamesová obvinila Trumpa, jeho spoločnosť a niektorých členov rodiny z používania zdržiavacej taktiky, keď ignorovali predvolanie a vyhýbali sa podaniu svedectva. Trump tento rok 10. augusta za zatvorenými dverami v kancelárii generálnej prokurátorky odmietol odpovedať na otázky a viac ako 400-krát zmienil ústavné právo nevypovedať vo vlastný neprospech.

Donald Trump Jr. a Ivanka Trumpová súhlasili s podaním výpovede iba po rozhodnutí súdu. Keď mal v roku 2020 vypovedať Eric Trump, tiež nič nepovedal a len viac ako 500-krát spomenul právo nevypovedať vo vlastný neprospech, napísala agentúra Reuters.

Rozviedky USA: Rusko vydalo na ovplyvnenie politikov v cudzine milióny dolárov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA