Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Barcelone odhalili zatiaľ najvyššiu vežu baziliky Sagrada Familia

Zverejnené:

Upravené: 10. decembra 2021 o 10:36

1407

zdroj: Twitter

REKLAMA

GLOBALNEWS

V Barcelone sa v stredu večer prizeralo niekoľko tisíc slávnostnému odhaleniu novej veže baziliky Sagrada Familia, na ktorej vrcholku vo výške 138 metrov sa prvýkrát rozsvietila obrovská sklenená hviezda.

Veža Panny Márie, ktorá je teraz najvyššou vežou tohto stále nedostavaného chrámu, pri príležitosti cirkevného sviatku Nepoškvrneného Počatia Panny Márie požehnal barcelonský arcibiskup a kardinál Juan José Omella a videoposolstvo k tejto udalosti zaslal aj pápež František.

Hlava katolíckej cirkvi zaslala pozdravy najchudobnejším obyvateľom Barcelony, chorým a pacientom s covidom-19, všetkým ktorí prežívajú ťažké časy. „Kiež nás táto hviezda, ktorá tu oddnes bude žiariť, osvieti,“ vyhlásil v španielčine pápež František, ktorý je pôvodom z Argentíny. Vyjadril želanie, aby hviezda pomáhala ku každodenným prejavom lásky, bratstva a pomôcť tým najpotrebnejším.

Ktorá vakcína je účinnejšia: Moderna či Pfizer? Odborníci z Harvardu majú odpoveď

Pred rozsvietením hviezdy, ktorá váži päť a pol tony a má priemer 7,5 metra, odslúžil kardinál Omella omšu. Chrám, ktorý je symbolom katalánskej metropoly, označil kardinál za jeden z najkrajších na svete.

Sagrada Familia má mať celkom osemnásť vrcholkov. Novo odhalená veža Panny Márie bude druhou najvyššou po veži Ježiša Krista, ktorá má mať 172 metrov, čím prekoná doteraz najvyššiu katedrálu sveta v nemeckom Ulme (161,5 metra).

Bazilika Sagrada Familia (Svätá rodina), zobrazujúca život Ježiša Krista a biblické dejiny, je jednou z najnavštevovanejších španielskych pamiatok. V roku 2019 ju navštívilo 4,5 milióna turistov, teda v priemere asi dvanásť tisíc denne.

Chrám sa začal stavať v roku 1882 a stále nie je jasné, kedy bude toto unikátne architektonické dielo dokončené v podobe, akú si predstavoval architekt Antoni Gaudí (1852-1926), ktorý tejto stavbe venoval cez polovicu života.

Pred pandémiou covidu-19 sa plánovalo, že bude dostavaná v roku 2026, kedy uplynie sto rokov od Gaudího úmrtia. Kvôli pandémii, ktorá výrazne obmedzila cestovný ruch, a tým aj časť príjmov na dostavbu tohto chrámu, sa tento termín takmer určite nestihne.

Omikron ma vyššie riziko reinfekcie a miernejšie symptómy ako Delta variant, varuje WHO

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA