Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Pre nemeckých neonacistov je Česko rajom, trénujú na tamojších strelniciach

Zverejnené:

Upravené: 10. decembra 2021 o 15:23

993

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Česká republika je vďaka svojim strelniciam obľúbenou krajinou pre nemeckých neonacistov.

Uvádza to bavorská televízia Bayerischer Rundfunk (BR), v dokumente „Im Visier – Neonazis planen den Umsturz“, v ktorom tvrdia, že bavorskí neonacisti sa nevzdávajú plánov na prevrat a vyhrážajú sa miestnym politikom a židovským komunitám.

„Pre nemeckých neonacistov, ktorí nemajú zbrojný preukaz a chcú bez povšimnutia trénovať s ostrými zbraňami, je české pohraničie rajom na zemi,“ uvádza BR.

Vláda schválila nové opatrenia, takto budeme od dnes fungovať

Dvadsaťtriročný Fabian D. z Hornej Falce sa zaradil do hnutia Feuerkrieg Division, ktoré spája mladých neonacistov z Európy a Spojených štátov. Členovia sú v kontakte cez šifrované komunikačné aplikácie Wire a Telegram a namiesto nostalgie po nacizme chcú rozpútať nový teror.

Fabian D. si zaobstaral znehodnotený exemplár útočnej pušky, ktorý chcel opraviť, aby podľa vyšetrovateľov mohol napadnúť buď mešitu, alebo synagógu. Vďaka informáciám zahraničných tajných služieb ho nemecká polícia zadržala a súd poslal na dva roky do väzenia.

Šesťdesiatpäťročná Susanne G. aktívne pôsobila v pravicovej strane Tretia cesta, ktorej meno môže poukazovať na nacistickú tretiu ríšu. Okrem iného bola autorkou výhražných listov.

NAKA obvinila štyri osoby z podvodu pri získaní dotácií pandemickej pomoci

Kriminalisti dokonca zistili, že sledovala policajtov, aj to, čo sa dialo v mešitách. Pri jej zadržaní policajti našli nepriestrelnú vestu či komponenty potrebné na zostavenie bomby. Nakoniec bola odsúdená na šesť rokov väzenia.

Günther K. pôsobil na neonacistickej scéne desiatky rokov, po odhalení nemeckej teroristickej skupiny (NSU) jej činnosť oslavoval desať rokov dozadu. NSU kvôli rasovej nenávisti zavraždila v Nemecku desať ľudí, väčšinou etnických Turkov.

Odhalenie NsÚ v novembri 2011 vyvolalo v Nemecku politický otras, pretože teroristická skupina pôsobila roky nerušene v ilegalite. Vyšetrovatelia dlho nedokázali rozpoznať súvislosti vrážd s pravicovým extrémizmom.

Skupina, ktorú tvorili Uwe Mundlos, Uwe Böhnhardt a Beata Zschäpeová, stála aj za dvoma bombovými útokmi a 15 prepadnutiami bánk. Mundlos s Böhnhardtom v roku 2011 spáchali po odhalení samovraždu, Zschäpeová dostala doživotie.

Japonský miliardár a ďalší dvaja členovia posádky dorazili na Medzinárodnú vesmírnu stanicu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA