Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zomrel svetoznámy bojovník proti apartheidu Desmond Tutu

Zverejnené:

Upravené: 26. decembra 2021 o 14:22

431

Zdroj: ardwatalab.net

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vo veku 90 rokov zomrel juhoafrický emeritný arcibiskup, bojovník proti rasistickému režimu apartheidu a nositeľ Nobelovej ceny za mier Desmond Tutu.

 Jeho smrť potvrdil prezident Cyril Ramaphos. Ramaphos vo vyhlásení vyjadril v mene všetkých Juhoafričanov hlboký smútok nad úmrtím tejto zásadnej postavy juhoafrickej histórie. „Odchod emeritného arcibiskupa Desmonda Tutua je ďalšou kapitolou trúchlenia pri lúčení nášho národa s generáciou skvelých Juhoafričanov, ktorí nám odkázali oslobodenú Južnú Afriku,“ uviedol juhoafrický prezident.

KRIMI: Opitý muž zahryzol do policajta, môže mu hroziť tvrdý trest

Tutua zároveň označil za „ikonického duchovného lídra, aktivistu proti apartheidu a bojovníka za ľudské práva vo svete“. Tutu bol podľa Ramaphosy mužom mimoriadneho intelektu a integrity a patriotom, ktorý bol pragmatický, zásadový a mal súcit s utláčanými.

Na konci deväťdesiatych rokov bola Tutovi diagnostikovaná rakovina prostaty. V posledných rokoch bol niekoľkokrát hospitalizovaný.

O jeho úmrtí v mene rodiny informovala úradujúca predsedníčka jeho nadácia a koordinátorka úradu arcibiskupa Ramphela Mampheleová. Zomrel podľa nej pokojne dnes ráno v domove pre seniorov v Kapskom Meste. Príčinu úmrtia Mampheleová neoznámila.

Pred piatimi rokmi povedal, že by chcel mať možnosť „dôstojnej asistovanej smrti“. Vo svojom článku pre americké noviny Tutu napísal, že verí v „posvätnosť života“. Súčasne ale zopakoval svoju podporu „asistovanému umieraniu“ u smrteľne chorých ľudí, ktorí chcú dobrovoľnú možnosť odchodu zo sveta. Naposledy sa jeho slová objavili tento rok v novembri, kedy reagoval na úmrtie posledného belošského prezidenta JAR a ďalšieho nositeľa Nobelovej ceny za mier Frederika de Klerka.

Oxfordská univerzita a AstraZeneca vyvíjajú vakcínu proti omikronu

Tutu, označovaný za „svedomie“ JAR, sám získal v roku 1984 Nobelovu cenu ako druhý Juhoafričan po šéfovi Afrického národného kongresu (ANC) Albertovi Luthulim, ktorý ju dostal v roku 1960. Anglikánsky duchovný Tutu ocenenie dostal podľa Nobelovho výboru „za zjednocujúcu rolu kampani na vyriešenie problému apartheidu v JAR“.

Bol okrem iného osobným priateľom de Klerkovho nástupcu a prvého juhoafrického černošského prezidenta Nelsona Mandelu. Ten v dome arcibiskupa strávil svoju prvú noc po prepustení z väzenia vo februári 1990 ao Tutuovi povedal, že je „niekedy hlasný, často nežný, vždy nebojácny a miestami príliš vážny“.

Tutu bol aj za jedným z najväčších odporcov homofóbnej cirkvi. „Nikdy by som neprijal homofóbneho boha. Nechcem skončiť v homofóbnom nebi, to radšej pôjdem do pekla,“ vyhlásil Tutu na minuloročnom slávnostnom spustení kampane OSN, ktorá má bojovať za práva homosexuálov v Juhoafrickej republike.

Od nového roka majú byť lieky pre dôchodcov zadarmo

Tutu sa narodil 7. októbra 1931 v meste Klerksdorp vo vtedajšom bantustane Transvaal juhozápadne od Johannesburgu a pôvodom svojich rodičov náležal ku Xhosom a Tswanom. Jeho otec bol riadiacim učiteľom metodistickej školy v Klerksdorpe. Tutu chcel pôvodne študovať medicínu, z finančných dôvodov sa však stal učiteľom a vyučoval niekoľko rokov na škole pre černochov.

Potom sa ale obrátil k teológii, v 29 rokoch bol vysvätený za kňaza av rokoch 1962 až 1966 študoval v Londýne. Potom sa vrátil do vlasti a teológiu prednášal na rôznych školách. Pozornosť vzbudil roku 1967 otvoreným listom vtedajšiemu premiérovi Balthazarovi Vorsterovi, v ktorom opísal situáciu v krajine ako „súdok s prachom, ktorý môže kedykoľvek vybuchnúť“.

Po štvorročnom pobyte v Británii sa v roku 1975 usadil v Sowete a zapojil sa do boja proti apartheidu. Na boj proti rasovému útlaku využíval aj svoje postavenie v anglikánskej cirkvi (1977 až 1978 ako biskup v Lesothe, 1984 až 1986 biskup v Johannesburgu a od roku 1986 arcibiskup) a v Juhoafrickej rade cirkví.

Zomrel hudobník Robbie Shakespeare. Vystupoval napríklad s Bobom Marleym

Tutu podporoval ciele Afrického národného kongresu (ANC), nie však jeho metódy. Svojím vytrvalým naliehaním na západné štáty, aby uplatnili proti vláde JAR hospodárske sankcie, vzbudil nevôľu aj u časti čierneho obyvateľstva.

Priaznivý ohlas našli naopak jeho snahy o presadenie spoločného občianstva všetkých rás v JAR, odvolanie zákona o pasoch, zastavenie núteného presídľovania a vytvorenie jednotného vzdelávacieho systému. Juhoafrické úrady Tutua šikanovali, niekoľkokrát bol zatknutý.

V období búrlivých nepokojov v černošských getách v rokoch 1984 až 1986 neustále vystupoval na pohreboch a demonštráciách a zaprisahal mládež, aby neupaľovala a nevešala údajných kolaborantov a informátorov polície.

Prístroj, ktorý má nahradiť legendárny Hubblov teleskop, je už vo vesmíre

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA