Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Čína sprísňuje karanténu v 13-miliónovom meste, kompletne ho vydezinfikuje

Zverejnené:

Upravené: 27. decembra 2021 o 12:22

330

zdroj: Chinatours

REKLAMA

GLOBALNEWS

Čína ďalej bojuje s ohniskom koronavírusovej infekcie v meste Si-an, ktoré leží asi 900 kilometrov od Pekingu.

V nedeľu miestne úrady nariadili sprísnenie karantény pre zhruba 13 miliónov tamojších obyvateľov a kompletnú dezinfekciu mesta. V celej Číne sa za posledných 24 hodín potvrdilo 200 nových prípadov covidu, o deň skôr to bolo 206, čo bola najvyššia bilancia od marca 2020.

Si-an je hlavným mestom provincie Šen-si a tvrdá uzávera tam platí od štvrtka. Doprava z mesta a do mesta bola až na výnimky zrušená a ľudia nesmú odísť bez súhlasu zamestnávateľa alebo miestnych úradov.

Otvorené sú len obchody, ktoré predávajú potrebný tovar a aj do nich sa ľudia dostanú len sporadicky. Vyjsť von na nákupy smie len jeden člen domácnosti, a to raz za tri dni. V pondelok úrady vyzvali obyvateľov, nech opúšťajú domov, len pokiaľ musia na testy. Bola tiež spustená rozsiahla dezinfekčná kampaň.

Oxfordská univerzita a AstraZeneca vyvíjajú vakcínu proti omikronu

„V nadchádzajúcich dňoch pravdepodobne odhalíme ešte množstvo ďalších prípadov,“ uviedol podľa agentúry AFP jeden z predstaviteľov vedenia mesta Che Wen-čchüan. Podľa neho je teraz asi 29-tisíc ľudí v úplnej izolácii, ktorú musia stráviť v niektorom z miestnych hotelov.

Lockdown v Si-ane patrí k najprísnejším od roku 2020, kedy Čína uzavrela jedenásťmiliónové mesto Wu-chan, a bude platiť do odvolania.

Čína sa od minulého roka snaží potlačiť pandémiu covidu-19 politikou „nulovej tolerancie“, čo znamená, že sa pokúša odstrániť  šírenie vírusu oveľa prísnejšími opatreniami.

Epidemickú situáciu úrady prísne monitorujú aj vzhľadom na blížiacu sa zimnú olympiádu, ktorá začína v Pekingu vo februári.

Koronavírus sa do sveta začal šíriť koncom roka 2019 práve z Číny, ale najľudnatejšie krajiny sveta podľa oficiálnych štatistík registruje mnohonásobne menej preukázaných infekcií ako napríklad európske štáty. Doteraz sa tam nakazilo vyše 100 tisíc ľudí, z nich 4 636 zomrelo.

Viac ako 10 000 ruských vojakov po mesiaci cvičení opúšťa pohraničný región Ukrajiny

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA