Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Holandsko môže poslať F-16 na Ukrajinu po výcviku pilotov

Zverejnené:

Upravené: 26. mája 2023 o 14:45

171

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Holandsko môže poslať stíhačky F-16 na Ukrajinu po výcviku pilotov.

Dvaja partneri, ktorí sú oboznámení s touto problematikou, o tom povedali agentúre Bloomberg v komentári.

Podľa zdrojov agentúry holandská vláda v posledných týždňoch rokuje s americkými predstaviteľmi, aby prinútila administratívu prezidenta Joea Bidena, aby dala zelenú dodávkam lietadiel na Ukrajinu.

Treba poznamenať, že Holandsko už študuje a diskutuje so svojimi spojencami o možných plánoch výcviku ukrajinských pilotov.

Napriek ochote holandskej vlády pomôcť posilniť ukrajinskú protivzdušnú obranu „tak rýchlo, ako je to možné“, výcvik pilotov a plánovanie nasadenia stíhačiek a logistiky by mohli trvať mnoho mesiacov.

Holandsko má v súčasnosti v prevádzke 42 stíhačiek F-16, z ktorých 24 teraz používa armáda krajiny a nemôžu byť presunuté na Ukrajinu skôr ako v polovici roka 2024. Ďalších 12 z 18 lietadiel malo byť predaných spoločnosti Draken International, ale vláda presun lietadla v decembri bez vysvetlenia odložila.

Ukrajina môže dostať niektoré lietadlá, ktoré plánuje predať, alebo niektoré z 24 lietadiel z arzenálu holandskej armády budúci rok, v závislosti od plánu výcviku.

Holandsko udržiava letovú spôsobilosť všetkých svojich stíhacích lietadiel F-16 prostredníctvom pravidelnej údržby.

Hovorkyňa holandského ministerstva obrany uviedla, že vláda zváži možné dodanie F-16 na Ukrajinu neskôr. Dodala, že prioritou je teraz výcvik pilotov.

Deň predtým šéf Pentagonu Lloyd Austin oznámil, že Dánsko a Holandsko povedú európsku koalíciu na výcvik ukrajinských pilotov na stíhačkách F-16 a Nórsko, Belgicko, Portugalsko a Poľsko tiež ponúkli, že prispejú k výcviku.

Austin už skôr vyjadril nádej, že výcvik ukrajinských pilotov na pilotovanie stíhačiek F-16 sa začne v najbližších týždňoch. Ukrajinskí piloti budú vycvičení na stíhačkách F-16 na vojenských základniach v Európe, uviedol predtým Pentagón.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA