Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Scholz: Západné zbrane by sa mali používať len na ukrajinskom území

Zverejnené:

Upravené: 27. mája 2023 o 13:04

228

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Nemecký kancelár Olaf Scholz povedal, že zbrane, ktoré západné krajiny poskytujú Ukrajine, by sa mali používať výlučne na ukrajinskom území.

„Rusko zaútočilo na Ukrajinu, takže Ukrajina má právo brániť sa. Podporujeme Ukrajinu aj zbraňami. Nie je to len Nemecko a USA, ktoré to robia, rovnako ako mnoho ďalších krajín. Zároveň je jasné, že zbrane, ktoré dodávame, by sa mali používať len na území Ukrajiny. Je určený na obranné použitie na ukrajinskej pôde,“ povedal Scholz.

Lídri pobaltských krajín boli na otázku o možnosti presunu nepriateľských akcií na ruské územie menej kategorickí ako Scholz.

Estónska premiérka Kaja Kallas pripomenula, že v súlade s Chartou OSN má každá krajina právo na sebaobranu. „To znamená, že Ukrajina môže použiť zbrane, ktoré dostala. Ukrajina nechce preniknúť do Ruska. Je to úplne pochopiteľné. Je tu agresor a obeť,“ povedala.

Šéf lotyšskej vlády Krisjanis Karins zdôraznil, že „je úplne jasné, že Ukrajina nezaútočí na Rusko. Ukrajina sa snaží brániť svoj vlastný štát.“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA