Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Irán tvrdí, že vytvoril hypersonickú raketu

Zverejnené:

Upravené: 6. júna 2023 o 14:17

296

Zdroj: TLAČOVÁ AGENTÚRA IRNA

REKLAMA

Globalnews

Irán uviedol, že zostrojil hypersonickú raketu Fattáh, ktorá je schopná letieť 15-násobnou rýchlosťou zvuku.

Zdroj: Tlačová agentúra IRNA„The Guardian

„Hypersonická raketa Fattah vyvinutá v Iráne, je najnovší úspech iránskych islamských revolučných gárd, bola odhalená v utorok ráno (6. júna) za prítomnosti prezidenta Ebráhíma Raísího.“

Brigádnygenerál Amir-Ali Hajizadeh, veliteľ vzdušných a kozmických síl IRGC, povedal počas prezentácie hypersonickej rakety Fattah (Dobyvateľ) v Teheráne, že Irán je teraz jednou zo štyroch krajín, ktoré vlastnia technológiu na výrobu hypersonických rakiet.

„Raketa, ktorá bola dnes odhalená, je svetovým unikátom… Vďaka tomuto objavu sa Irán stal jednou zo štyroch krajín, ktoré vlastnia túto technológiu,“ povedal.

Toto vyhlásenie bolo urobené na pozadí vysokej úrovne napätia vo vzťahoch so Spojenými štátmi v súvislosti s jadrovým programom Teheránu.

Iránska štátna televízia uviedla, že raketa s názvom Fattáh alebo „Dobyvateľ“ v perzštine má dosah až 870 míľ (1 400 km).

Správa tiež tvrdila, že raketa mohla prejsť akýmkoľvek regionálnym systémom protiraketovej obrany, hoci na podporu tohto tvrdenia neboli poskytnuté žiadne dôkazy.

Vysielanie ukázalo niečo, čo vyzeralo ako model rakety, ktorú Revolučné gardy predstavili prezidentovi Ebrahimovi Raisimu.

Zbor islamských revolučných gárd už má veľký arzenál balistických rakiet.

V novembri generál Amir Ali Hajizadeh zo Zboru islamských revolučných gárd uviedol, že Irán zostrojil hypersonickú raketu bez toho, aby poskytol akékoľvek dôkazy na jej podporu.

Oznámenie prišlo počas celoštátnych protestov po septembrovej smrti 22-ročnej Mahsy Amíníovej po jej zatknutí mravnostnou políciou krajiny.

Hypersonické zbrane, ktoré lietajú rýchlosťou vyššou ako Mach 5, čo je päťnásobok rýchlosti zvuku, môžu spôsobiť vážne problémy pre systémy protiraketovej obrany kvôli ich rýchlosti a manévrovateľnosti.

Predpokladá sa, že Čína, rovnako ako Spojené štáty, pracujú na vytvorení týchto zbraní.

Rusko tvrdí, že tieto zbrane už rozmiestňuje a že ich používa na bojisku na Ukrajine.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA