Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Lukašenko tvrdí, že vezme ukrajinské deti do Bieloruska

Zverejnené:

Upravené: 11. augusta 2023 o 13:50

405

large lukasenko cfef
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Samozvaný prezident Alexander Lukašenko povedal, že Bielorusko bude naďalej vyvádzať ukrajinské deti z Donbasu napriek trestnej zodpovednosti.

Informovala o tom Belta, citujúc Lukašenkove vyhlásenia počas „rozhovoru s pracovníkmi“ na letisku v Minsku

Podľa BelTA Lukašenko povedal, že „plánoval a plánuje“ zapojiť sa do takzvanej „rehabilitácie“ ukrajinských detí z Donbasu v Bielorusku.

„A skutočnosť, že Západniari sa snažia iniciovať, takmer k trestnej zodpovednosti, je smiešna. Dohodli sme sa s Putinom, že tieto cesty budeme financovať z rozpočtu únie.“

V júni bieloruský Červený kríž oznámil, že v krajine je viac ako 700 detí z Ukrajiny.

V júli bieloruské opozičné médiá informovali, že vedúci bieloruskej farmy Dmitrij Ševcov odišiel na okupované územia a vo vysielaní bieloruskej štátnej televízie pripustil, že farma krajiny „berie a bude vyberať“ deti z okupovaných území Ukrajiny.

Medzinárodný Červený kríž začal vyšetrovanie po poslednej ceste šéfa bieloruského ChH Dmitrija Ševtsova na okupované územia Ukrajiny, počas ktorej sa priznal k únosu ukrajinských detí a ich odvezeniu do Bieloruska.

V marci vydal Medzinárodný trestný súd zatykače na ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskú komisárku pre práva detí Mariu Ľvovovú-Belovovú. Sú obvinení z vojenského núteného odsunu detí z okupovaných území Ukrajiny do Ruskej federácie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA