Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Putin osobne schválil zatknutie novinára Gerškoviča

Zverejnené:

Upravené: 13. apríla 2023 o 12:07

213

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Ruský prezident Vladimir Putin osobne schválil zatknutie novinára WSJ Evana Gerškoviča, ktorého Rusko obvinilo zo špionáže.

ZdrojBloomberg.

Publikácia poznamenáva, že súhlas ruského prezidenta s takýmto krokom odráža rastúci vplyv zástancov tvrdej línie Kremľa, ktorí obhajujú prehlbujúcu sa konfrontáciu so Spojenými štátmi.

Gerškovičovo zadržanie vyvolalo nahnevané odsúdenie zo strany USA a ich spojencov a znamenalo ďalší pokles americko-ruských vzťahov, ktoré sa zhoršili po Putinovej invázii na Ukrajinu.

Alina Polyakova, prezidentka Centra pre analýzu európskej politiky vo Washingtone, povedala: „Toto by mal byť skutočný budíček nielen pre Spojené štáty, ale pre celý Západ. Je to signál, že Putin nemá v úmysle vrátiť sa k stabilnému a spoľahlivému vzťahu.“

V článku agentúry Bloomberg sa uvádza, že ako sa vojna vlečie, Kremeľ sa ju čoraz viac snaží prezentovať ako „existenčný boj“ proti NATO, ktorý sa snaží zničiť Rusko.

Kroky, ako napríklad zatykač na Putina za vojnové zločiny, ktorý minulý mesiac vydal Medzinárodný trestný súd, len zvýšili pocit ruského vedenia, že nemá kam ustúpiť v konflikte, ktorý očakáva, že bude trvať roky.

Možno sa ruské úrady pokúsia vymeniť Gerškoviča za podnikateľa Vladislava Kľušina, ktorý bol v Spojených štátoch uznaný vinným z hackerstva a obchodovania s dôvernými informáciami za desiatky miliónov dolárov. Podľa agentúry Bloomberg Rusko predtým trvalo na zahrnutí Kľušina do predchádzajúcich výmen väzňov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA