Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Ruská elita už neverí, že Putin vojnu vyhrá

Zverejnené:

Upravené: 8. júna 2023 o 14:30

223

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Predstavitelia ruskej elity – dokonca aj tí, ktorí podporujú ruskú inváziu na Ukrajinu – už stratili vieru v Putinovu schopnosť vyhrať vojnu a považujú „zmrazený“ konflikt za najlepšiu možnosť pre Kremeľ, píše Bloomberg.

Citát z agentúry Bloomberg: „Pocity hlbokej temnoty o vyhliadkach na Putinovu vojnu na Ukrajine zaplavujú ruskú elitu, pričom aj tí najoptimistickejší považujú zmrazený konflikt za najlepší možný výsledok pre Kremeľ v súčasnosti.“

Mnohí členovia politickej a podnikateľskej elity sú unavení z vojny a chcú, aby sa zastavila, hoci pochybujú, že Putin zastaví boje. Napriek tomu, že nikto nechce oponovať prezidentovi Ruskej federácie kvôli invázii, absolútna viera v jeho vedenie bola otrasená.

Účastníci rozhovoru sa domnievajú, že najpriaznivejšou vyhliadkou by boli rokovania na konci roka, ktoré by zmenili konflikt na „zmrazený“ a umožnili by Putinovi vyhlásiť Pyrrhovo víťazstvo pre Rusov tým, že si ponechajú časť okupovaných ukrajinských území.

Citát Kirilla Rogova, bývalého poradcu ruskej vlády, ktorý utiekol z krajiny po začiatku invázie: „Elity sú v slepej uličke: obávajú sa, že sa stanú obetnými baránkami za nezmyselnú vojnu. Je naozaj prekvapujúce, ako všadeprítomná sa medzi ruskou elitou stala myšlienka možnosti, že Putin túto vojnu nevyhrá.“

Publikácia sa domnieva, že rastúca skľúčenosť pravdepodobne zvýši presun zodpovednosti za neúspešnú inváziu, ktorá už viedla k ostrým verejným rozporom.

Katastrofický výbuch vodnej elektrárne Kachovka ešte viac skomplikoval konflikt, pretože záplavové vody zaplavili okupované územie.

A útoky vo vnútri Ruska zvyšujú pocit neistoty – hovoríme o nedávnych útokoch dronov na Moskvu a bojoch v Belgorodskej oblasti Ruskej federácie. To všetko podkopáva Putinov imidž garanta bezpečnosti Ruska, píšu noviny.

Skľúčenosť Rusov posilňuje aj trvanie vojny – okupanti plánovali obsadiť Ukrajinu v priebehu niekoľkých dní, ale odpor proti ruskej invázii trvá už 16. mesiac. Neustále konflikty medzi zakladateľom Wagnerovej PMC Jevgenijom Prigožinom a ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom a vrchným veliteľom ruskej armády Valerijom Gerasimovom tiež podkopávajú dôveru v sily Ruskej federácie.

Publikácia poznamenáva, že väčšina predstaviteľov elity nevyčnieva a nerobí svoju prácu, veriac, že nemôžu ovplyvniť udalosti. A Putin zase nevykazuje žiadne známky toho, že by chcel ukončiť vojnu.

Napriek tomu, že väčšina obyčajných Rusov naďalej podporuje Putina, úroveň obáv v Rusku stále rastie.

Prieskum uskutočnený koncom mája ukázal, že 53% Rusov verí, že ich rodiny a priatelia majú úzkostlivú náladu – to je o 11 percentuálnych bodov viac ako v apríli a je to najvyššie číslo za takmer štyri mesiace.

Publikácia zároveň píše, že Rusko má nepochybne stále obrovské zdroje na boj.

A keďže boje pokračujú v nezmenšenej miere, ruskí predstavitelia a miliardári vedia, že budú čeliť rokom medzinárodnej izolácie a prehlbujúcej sa závislosti od Kremľa, keďže Putin tlačí na podniky, aby podporovali vojnu, a zakazuje svojmu sprievodu opustiť úrad.

Úradníci a ich rodiny boli vystavení zmrazeniu aktív a zákazu cestovania do mnohých krajín v rámci amerických a európskych sankcií, ktoré tiež urobili ruskú ekonomiku jednou z najviac sankcionovaných na svete, čím zvrátili desaťročia integrácie do globálnych trhov.

„Úradníci sa prispôsobili situácii, ale nikto nevidí svetlo na konci tunela – sú pesimistickí, pokiaľ ide o budúcnosť. To najlepšie, v čo dúfajú, je, že Rusko prehrá bez poníženia,“ povedala Oleksandra Prokopenková, bývalá zamestnankyňa centrálnej banky Ruskej federácie, ktorá opustila Rusko krátko po invázii na Ukrajinu.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA