Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Francúzsko pošle Ukrajine po výbuchu vodnej elektrárne Kachovka 10 ton humanitárnej pomoci

Zverejnené:

Upravené: 8. júna 2023 o 14:41

404

Zdroj: TELEGRAM VOLODYMYRA ZELENSKÉHO

REKLAMA

Globalnews

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonickom rozhovore s Volodymyrom Zelenským prisľúbil poskytnutie humanitárnej pomoci na prekonanie následkov ruského výbuchu vodnej elektrárne Kachovka.

Elyzejský palác to uviedol v komentári pre BFMTV.

„Centrum krízovej podpory Ministerstva pre Európu a zahraničné veci (Francúzsko – pozn. red.) Prvý konvoj s približne desiatimi tonami tovaru, ktorý požadujú Ukrajinci (hygienické výrobky, čistenie vody, prenosné nádrže), bude odoslaný veľmi rýchlo,“ píše sa v správe.

Samotný Macron po rozhovore so Zelenským na Twitteri napísal, že odsudzuje tento „odporný čin, ktorý ohrozuje ľudí“ a pomoc bude Ukrajine zaslaná „v najbližších hodinách“.

Pripomeňme, že ráno 6. júna operačné velenie „Juh“ oznámilo, že ruskí okupanti vyhodili do vzduchu vodnú elektráreň Kakhovka, neskôr túto informáciu potvrdila regionálna vojenská správa. Šéf chersonskej regionálnej vojenskej správy Oleksandr Prokudin uviedol, že sa začala evakuácia miestneho obyvateľstva z nebezpečných oblastí.

Americký prezident Joe Biden predtým vyjadril pevnú pripravenosť poskytnúť Ukrajine potrebnú pomoc po tom, čo Rusi vyhodili do vzduchu priehradu vodnej elektrárne Kachovka.

EÚ uplatnila mechanizmus v oblasti civilnej ochrany na pomoc Ukrajine. Prvé príspevky poskytli Nemecko, Rakúsko, Litva, Lotyšsko a Poľsko, ako aj Česká republika.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA