Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Stoltenberg po stretnutí s Erdoganom: Švédsko splnilo všetky požiadavky na vstup do NATO

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2023 o 17:50

227

Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v nedeľu opäť povedal, že Švédsko splnilo všetky požiadavky na vstup do NATO a vyjadril nádej, že sa tak stane pred júlovým summitom vo Vilniuse.

Stoltenberg to povedal po stretnutí s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom v Istanbule.

Generálny tajomník NATO zdôraznil, že Turecko má „legitímne záruky bezpečnosti“, keďže žiadny iný člen Aliancie nezažil toľko teroristických útokov.

„Švédsko prijalo významné konkrétne opatrenia na riešenie obáv Turecka, vrátane zmeny ústavy, ukončenia zbrojného embarga a posilnenia spolupráce v oblasti boja proti terorizmu. Len pred pár dňami vstúpila do platnosti dôležitá protiteroristická legislatíva,“ uviedol.

„Takže Švédsko splnilo svoje záväzky,“ uzavrel Stoltenberg a neskôr dodal, že dúfa, že Štokholm vstúpi do NATO „pred summitom vo Vilniuse“.

Generálny tajomník Aliancie uznal, že Ankara reaguje negatívne na protiturecké demonštrácie a demonštrácie proti NATO vo Švédsku a poznamenal, že všetci členovia NATO musia chrániť slobodu prejavu a zhromažďovania.

„Musíme však pamätať na to, prečo sa tieto demonštrácie konajú: ich organizátori chcú zastaviť vstup Švédska do NATO, ukončiť jeho protiteroristickú spoluprácu s Tureckom a oslabiť Alianciu. Nesmieme im dovoliť uspieť,“ uzavrel.

Stoltenberg tiež oznámil stretnutie účastníkov Stáleho stabilizačného mechanizmu, ktorý bol vytvorený po minuloročnom summite v Madride pre vstup nových členov do Aliancie, „v týždni od 12. júna“.

Ako viete, len dve krajiny, Maďarsko a Turecko, neratifikovali protokol o vstupe Švédska do NATO. Štokholm obviňuje z ignorovania svojich požiadaviek na vydanie niekoľkých desiatok aktivistov, ktorých považuje za zapojených do kurdského terorizmu.

Odborníci sa domnievajú, že usporiadanie volieb v Turecku otvára nové „okno príležitosti“ na dokončenie vstupu Švédska, pretože táto otázka prestáva byť Erdoganovým volebným preukazom.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA