Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Estónska premiérka: NATO neohrozuje bezpečnosť Ruska, ale ruský imperializmus

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2023 o 16:44

216

Zdroj: Delfi

REKLAMA

Globalnews

Estónska premiérka Kaja Kallas zdôraznila, že vstup Estónska do Severoatlantickej aliancie bol slobodnou voľbou krajiny a tvrdenie Ruska, že rozširovanie NATO ohrozuje jeho bezpečnosť, je mýtus.

Podľa Európskej pravdy to Kallas povedala v rozhovore pre ERR po svojom prejave na bezpečnostnej konferencii Shangri-La Dialogue v Singapure.

Estónska premiérka vo svojom prejave na konferencii vyvrátila naratív súvisiaci s NATO.

„Vstup do NATO bol slobodnou voľbou našich ľudí a nie povedzme nanúteným zvonku. Tu hovoria o rozširovaní NATO ako o procese, ktorý nejakým spôsobom nesúvisí s vôľou krajín, ale ja to vyvraciam,“ vysvetlila.

Ďalšia téza Callasovej prejavu sa týkala Ruska ako „poslednej koloniálnej mocnosti, ktorá sa v skutočnosti snaží kolonizovať a rozšíriť svoje impérium“.

Poznamenala tiež, že tí, ktorí obviňujú NATO z rozširovania a eskalácie, prijímajú imperialistický jazyk a ideológiu podporovanú Ruskom. „NATO neohrozuje bezpečnosť Ruska, ale ruský imperializmus,“ je presvedčený Kallas.

Tretím bodom prejavu predsedu vlády Estónska bola výzva na primeranú reakciu na vojnu, aby sa nepovzbudzovali iné krajiny, aby ju využívali.

„Ak sa použitie agresie ako nástroja vyplatí, pretože v dôsledku toho máte viac území alebo viac aktív, potom tento nástroj využijú aj iné krajiny s väčšou mocou,“ povedala.

Singapur v súčasnosti hostí bezpečnostnú konferenciu Shangri-La Dialogue, ktorú organizuje Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie. Zúčastňujú sa ho zástupcovia ázijských vlád, ako aj široká škála zástupcov západných krajín, a to aj z Ukrajiny.

Pripomeňme, že britský minister obrany Ben Wallace je presvedčený, že NATO musí prinútiť členské krajiny, aby zvýšili svoje vojenské výdavky, ak chce Aliancia účinne odstrašiť Rusko a vyrovnať sa s ďalšími hrozbami pre transatlantickú bezpečnosť.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA