Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Trump vyhral voľby v troch štátoch

Zverejnené:

Upravené: 3. marca 2024 o 15:10

164

large Trump  defdecfaaba abcaca
Zdroj: Newsbook.com

REKLAMA

Globalnews

Bývalý americký prezident a súčasný kandidát Donald Trump vyhral republikánske voľby v Michigane, Missouri a Idahu. Informoval o tom portál Reuters.

Trump v sobotu tesne vyhral republikánske voľby v Michigane, kde je strana rozpoltená spormi, ktoré by podľa niektorých republikánov mohli poškodiť jeho kampaň v kľúčovom štáte.

Podľa Edison Research bývalý americký prezident v sobotu vyhral aj republikánske voľby v Missouri a Idahu.

Vo všetkých troch štátoch Trump porazil Nikki Haleyovú, svoju hlavnú republikánsku rivalku.

Podľa Michiganskej republikánskej strany Trump porazil Haleyovú vo všetkých 13 okresoch, ktoré sa zúčastnili na kaukazoch.

Agentúra Reuters píše, že Haleyovej rýchlo dochádza čas, aby zmenila priebeh boja o republikánsku nomináciu. Ďalším v poradí je „Super Tuesday“ 5. marca, najväčší deň primárok, keď bude hlasovať 15 štátov a jedno územie.

S víťazstvami v Iowe, New Hampshire, Nevade, na Amerických Panenských ostrovoch, v Južnej Karolíne a teraz v Michigane, Missouri a Idahu je Trump nesporným lídrom pretekov a Haley sa drží vďaka podpore darcov, ktorí túžia nájsť alternatívu k bývalému prezidentovi.

Pre tento volebný cyklus vyvinuli michiganskí republikáni zmiešaný nominačný systém rozdelený medzi primárky a výbory.

Kaukazy sú stretnutia podporovateľov a členov strany. Na rozdiel od primárok, ktoré štáty usporiadali pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch, caucusy organizuje stranícky aparát.

Hlasovanie za prezidentského kandidáta na kongrese závisí od ich výsledkov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA