Sociálne siete

Zaujímavosti

Červené topánky vám podľa čínskej novoročnej tradície prinesú šťastie a prosperitu

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2021 o 12:52

1114

large Deichmann dbfcb
ZDROJ: Deichmann

REKLAMA

BRATISLAVA – V piatok 12. februára 2021 prejdeme podľa čínskej astrológie do nového Čínskeho roka, ktorý potrvá presne do 31. januára 2022. Vládu nad ním preberie čínske znamenie byvola. A čo to teda znamená? Mal by nás čakať presne taký rok, akým je aj samotný charakter tohto zvieraťa. Rok tvrdej práce, obrovského rešpektu a trpezlivosti.

Zaujímavý pohľad na túto symboliku prináša aj Mária Halajová zo spoločnosti Deichmann. „Obyvatelia juhovýchodnej Ázie veria, že ho treba privítať v obuvi červenej farby,“ hovorí Halajová a zároveň dodáva, že tých dôvodov, prečo si v tomto období zadovážiť práve červený pár nových topánok, je hneď niekoľko.

Ten najzaujímavejší podľa nej nájdeme práve v spomínaných východných kultúrach, kde pre tamojších ľudí znamená Nový rok nový štart, a tak si na začiatok Čínskeho nového roka kupujú nové červené topánky muži aj ženy, aby ich kroky viedli životom v šťastí a prosperite. A tak podľa feng šuej predurčuje červená obuv jeho nositeľa k jednoznačnému úspechu.

História: Symbol moci

Halajová prináša aj zaujímavý pohľad z histórie. „V našich zemepisných šírkach boli dlhé stáročia červené topánky symbolom moci, vznešenosti a istým spôsobom aj nadradenosti. V čase Byzantskej ríše si červenú obuv mohli obuť na nohy iba traja ľudia – cisár, cisárovná a pápež. Pápež ju má v protokole predpísanú dodnes.“

Kde všade môžeme vidieť červené topánky? Aj v rozprávkach! V červených čižmách chodil aj najznámejší kocúr na svete – rozprávkový Kocúr v čižmách. Netušili ste, že práve tie čižmy mali svoju symboliku? Tak mali! „Jeho čižmy mali vyjadriť, že išlo o Pána kocúra, neobyčajného vynaliezavého a prešibaného, skrátka zo všetkého sa vykrútil a bol kocúrom šťasteny. Mimochodom, pôvodného a prvého kocúra v červených čižmách stvoril a svetu po prvýkrát predstavil v roku 1697 spisovateľ Charles Perrault,“ vysvetľuje Halajová.

Charaktery filmových postáv a farby? Žiadna náhoda

V roku 1948 zmenil pohľad na červenú dámsku obuv aj film The Red shoes alebo Červené baleríny. Tento baletný film z povojnového obdobia je vo svojom žánre neprekonateľným. „To povojnové obdobie nie je spomenuté náhodou. Po vojne sa mnohé krajiny spamätávali nielen z napáchaného zla, ale aj z vyššej zamestnanosti žien. Veru, nie je to tak dávno, čo ženám neprináležalo pracovať na svojej kariére a dosahovať úspechy na vedúcich pozíciách. Červené baleríny, ktoré tvorcovia filmu zámerne obuli iba hlavnej hrdinke, sa stali aj vďaka tomuto filmu symbolom vášne, nespútanej ženskosti a úspechu,“ popisuje na záver odborníčka na obuv.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA