Sociálne siete

Zaujímavosti

Zima sa podpíše na pleti, vlasoch a perách. Trpí aj očné okolie. Ako sa o ne správne starať?

Zima sa podpíše na pleti, vlasoch a perách. Trpí aj očné okolie. Ako sa o ne správne starať?

Zverejnené:

Upravené: 20. augusta 2021 o 9:10

1690

large zena kozmetika plet aff
ZDROJ: Unsplash/Kevin Laminto

REKLAMA

23. január 2021 10:11 Martina Baumann

BRATISLAVA – Odborníci, lekári a kozmetičky sa zhodujú, že pleť v zime trpí a potrebuje špeciálnu starostlivosť. Poškodiť ju dokáže nielen zima samotná, ale aj vietor, dážď, mráz a nakoniec riadnu šarapatu dokážu urobiť i prekúrené miestnosti.

Poškodené a vyčerpaná pleť nepôsobí vôbec pekne a ani prirodzene. Dôsledná starostlivosť, správny výber kozmetických prípravkov a určite aj životospráva dokáže zázraky. Počas zimných mesiacov by sme si mali vedieť vybrať ten správy krém, čistiaci prípravok, peeling. Okrem pleti je však dôležitá aj starostlivosť o vlasy a celé telo. Čo však použiť a čomu sa naopak vyhnúť? Pomôžu vám tieto rady a zopár tipov.

Podľa špecialistov je starostlivosť o pleť v zime nevyhnutná, navyše si ju nechránime ako ostatné časti tela. „V zime sa babušíme do teplejšieho oblečenia, no naša pleť v oblasti tváre ostáva nechránená. Funkcia mazových žliaz v pokožke je v chlade pozastavená a kožná bariéra je preto oslabená. Pleť je postupne začervenaná, suchá, v niektorých prípadoch dokonca nepríjemne svrbí, napína sa a praská,“ vysvetľuje odborníčka na prírodnú kozmetiku Henrieta Martinková. Podľa nej je to prirodzený proces, dôsledok vyvolaný určitými príčinami, ktorým sa môžeme ubrániť len prekrývaním tela a nasadením správnej pleťovej starostlivosti.

Vyberajte podľa typu pleti

A ako teda čistiť pleť v zime? Podľa odborníčky pri výbere vhodnej kozmetiky na čistenie pleti zaváži podľa nielen osobná preferencia, ale aj typ pleti a jej potreby. Trendy v kozmetike napredujú obrovskou rýchlosťou, zorientovať sa v nich môže byť náročné pre nejednu ženu. „Kozmetické trendy sa menia rýchlo, raz sú v móde dvojfázové odličovadlá, potom čistiace oleje, micelárne vody a podobne. Je potrebné pochopiť, že každá pleť potrebuje niečo iné a treba sa riadiť potrebou pleti a nie trendom,“ hovorí Martinková.

A prečo sú také rozdiely? „Tak ako mastnú panvicu neumyje len voda, tak ani mastnú pleť neumyje len voda, a teda čistiaci prípravok musí obsahovať špeciálne látky určené priamo pre daný typ pleti,“ pokračuje ďalej. Podľa nej je najväčšou chybou, ak si ženy vyberajú produkt na základe praktickosti, rýchlosti použitia, kozmetických trendov či osobných preferencií, nie však podľa skutočných potrieb pleti.

Neviete, čo presne by ste mali použiť? Typ pleti v tomto prípade rozhodne za vás. Pre normálnu, mastnú a zmiešanú pleť je vhodný čistiaci gél. Čistiace emulzie sú zase vhodné pre citlivú, náročnú a zrelú pokožku. Pre suchú pokožku s nízkym obsahom tuku odporúčame čistiace mlieko.

Peeling v zime? Áno či nie?

Niektorí odborníci radia používať peeling celý rok, iní zas upozorňujú na to, že v zime sa im treba vyhnúť. Kde je pravda? Peelingu sa netreba vzdať ani počas chladných mesiacov, s výberom si ale treba vedieť poradiť.

Precitlivenejšia pleť si žiada jemnejší prístup. „V chladnom období odporúčam siahnuť skôr k šetrným, mimoriadne jemným peelingom, ktoré nedráždia ešte viac už beztak precitlivenú pokožku. Odumreté kožné bunky najlepšie odstraňujú prírodné enzýmy v enzymatickom peelingu, v prášku. Nie je to exfoliačný peeling, čiže neobsahuje častice, ktoré by pokožku dráždili a narúšali. Nečistoty a odumreté bunky odstraňuje tak, že ich rozpúšťa. Zároveň aktivuje bunkovú obnovu v pokožke a dodáva jej živiny,“ upozorňuje Martinková a zároveň dodáva, že okrem toho je tiež dobré vedieť, ako taký peeling použiť.

Odborníčka na prírodnú kozmetiku preto odporúča používať peelingy jeden až dvakrát týždenne. Peeling sa aplikuje na vyčistenú a už navlhčenú pokožku, pričom sa jemnými krúživými pohybmi vmasíruje do pokožky. Táto masáž trvá približne jednu minútu, potom si treba tvár opláchnuť čistou vodou a nezáleží na tom, či používate gélovú, krémovú alebo enzymatickú práškovú konzistenciu.

A aká je konzistencia prírodných peelingov? Peeling z ovocných kyselín má gélovú konzistenciu, exfolizačný peeling je krémovej konzistencie a odlupuje odumreté bunky. Enzýmový peeling predstavuje práškovú hmotu a je potrebné hoo zpustiť v troške vody.

Dopovať pleť lipidmi?

V čom je naša pleť v zime iná? Naša pokožka je potiahnutá hydrolipidným filmom. Ak však teploty klesnú pod osem stupňov Celzia, prirodzená schopnosť kožných mazových žliaz produkovať maz a teda vytvárať tento film klesá. Preto treba pokožke dodávať lipidy externe. „Hydrolipidný film pozostáva z vody („hydro“) a tuku („lipos“) a za normálnych okolností poskytuje pokožke optimálnu ochranu. Pri neprítomnosti tukovej zložky sa však pleť rýchlo vysuší, trápi ju začervenanie a šupinky,“ vysvetľuje Martinková. Preto sú podľa nej v chladnejšom počasí ideálne krémy a séra, ktoré majú konzistenciu emulzie, predovšetkým dvojfázové séra v kombinácii voda a olej. „Poskytujú totiž pleti dostatok lipidov a vlhkosti.“

Zároveň upozorňuje, že pri zmene kozmetiky v zime by ženy mali opäť brať ohľad na typ a potreby pleti. Mastná pokožka potrebuje viac vlhkosti než lipidov, a preto sa treba predovšetkým postarať o jej hydratáciu.

Oči a pery trpia rovnako

V zimných mesiacoch taktiež treba chrániť aj oči a pery. Kým naše pery nemajú mazové žľazy a v chladnejšom počasí vyžadujú osobitnú pozornosť, môžeme im dopomôcť prírodným balzamom na pery. Zvlhčovanie sa počas zimy neodporúča. „Zvlhčovanie pier je však v tomto ročnom období tabu, pretože vlhkosť sa z pier vyparuje a pery vysychajú ešte rýchlejšie. Odporúčam skôr používať výživný prírodný balzam na pery s obsahom účinných prírodných olejov a voskov, ktorý ich spoľahlivo chráni pred dehydratáciou, presušením a krehkosťou aj pri extrémne nízkych teplotách,“ tvrdí Henrieta Martinková.

Svoju pozornosť treba venovať taktiež očnému okoliu. Je to citlivá oblasť, pretože pokožka v okolí očí je mimoriadne tenká a má najväčšie sklony k tvorbe vrások. A ako sa vyvarovať dehydratácii a napätiu? Siahnite po očných krémoch s bohatou textúrou. „O tom, že organický kofeín dokáže okamžite zmierniť existujúce opuchy očného okolia, už vieme. No existujú ešte aj ďalšie účinné látky, ktoré, keď sa snúbia, dokážu s jemnou pokožkou okolo očí hotové divy. Napríklad výťažok z kôry albízie ružovej (perzského hodvábneho stromu) preukázateľne chráni a napráva poškodené elastínové a kolagénové vlákna, zmierňuje unavený vzhľad očného okolia a viditeľne redukuje vrásky. Vzácny olej z himalájskej čerešne (Dhatelo olej) je tiež cennou zložkou prírodných očných krémov, posilňuje prirodzenú bariéru pokožky a zabraňuje strate jej vlhkosti. V prírode vieme nájsť pomoc doslova na všetko,“ uvádza zopár príkladov expertka prírodnej kozmetiky.

Pobyt vonku počas zimných mesiacov je prirodzený, nezabúdať ale na správnu ochranu. Nielen letné lúče slnka nám môžu poškodiť pleť. Kvalitný opaľovací krém treba používať počas celého roka a spáliť sa môžete dokonca i v zime. „Predovšetkým na horách sa treba chrániť pred škodlivým UV žiarením, napriek tomu, že je zima a okolo nás sneh, hrozí nám spálenie. Myslieť treba aj na svoje pery či koreň nosa, účinnú ochranu týmto citlivým partiám poskytne balzam na pery s SPF 20,“ hovorí Martinková.

Rozmaznávajte telo a vlasy aj v zime

Mimoriadna starostlivosť v zime určite patrí pokožke na celom tele. Čomu sa vyhnúť a naopak, čo je vhodné? „Odporúčam vyhýbať sa v tomto období príliš horúcim a príliš dlhým sprchám, pretože pokožku nadmerne vysušujú. Po očistení treba obnoviť vlhkosť v pokožke hydratačnými prípravkami, ktoré ich zároveň aj chránia pred nepriaznivými vplyvmi. Počas chladných mesiacov môžeme pokojne siahnuť po hutnejších telových krémoch, maslách a olejoch. Pokožka sa nám za ne poďakuje,“ pripomína Henrieta Martinková, ktorá na Slovensku zastrešuje nemeckú prírodnú kozmetiku Annemarie Börlind.

Koruna našej krásy – vlasy si tiež zaslúži patričnú ochranu pred mrazom, vetrom a dažďom. Pravidelnejšie sa odporúčajú masky, balzamy na vlasy a, samozrejme, kondicionér. Podľa Martinkovej napríklad také masky s obsahom ricínového oleja a oleja z cukrovej repy vlasy nielenže vyživujú, ale dokážu redukovať ich elektrizovanie. Pšeničný proteín vo vlasoch viaže vlhkosť, posilňuje ich, dodáva im lesk a pružnosť. Mandľový olej ich vyhladí na povrchu a upokojí pokožku hlavy.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA