Sociálne siete

Zaujímavosti

Obuv na klinovom podpätku? Trend, ktorý nikdy neodišiel

Náznaky prvého klinového opätku nosili už starovekí Gréci. Oficiálne sa preslávili takéto topánky až v 20. storočí.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 13:08

718

deichmann    cz  kc sk   eur
Ilustračné foto, zdroj: Deichmann

REKLAMA

BRATISLAVA – Napriek tomu, že prvé náznaky obuvi s klinovým podpätkom nachádzame už v starovekom Grécku, oficiálne ich na trhu uviedol a preslávil až v roku 1935 svetoznámy taliansky dizajnér Salvatore Ferragamo. Prešlo viac ako osemdesiat rokov od oficiálneho zrodu wedges alebo klinov, ktoré môžete buď milovať, alebo nenávidieť.

1935

Ferragamo šokoval vo vtedajších rokoch hneď dvakrát. Nielenže navrhol nevídaný dizajn obuvi a jej spodnej časti, on svoje wedges zhotovoval z takých materiálov, ako je korok a drevo. K tomuto počinu ho viedli ťažké časy vojnového obdobia, ktoré sa vyznačovalo nedostatkom rôzneho tovaru, medzi iným aj kaučuku a kože. Nevyhnutný experiment s materiálom stojí jednoznačne za povšimnutie, tento Ferragamov záložný plán prerazil cestu najmä pohodlnému korku. Vďaka jeho ľahkosti, robustnosti a trvanlivosti sa tento materiál dokonale ujal a využíva sa v plnom prúde ešte aj dnes.

1970

Klinový podpätok si počas druhej svetovej vojny mohli dovoliť len dámy. V tej dobe sa začal budovať kult dlhonohých múz a tak sa opätok postupne zvyšoval až na obdivuhodných päť palcov. Absolútny boom ale prišiel počas „tých rokov sedemdesiatych“, keď začali nosiť štýlové podpätky aj muži. Do oči bijúci dizajn a farebné škály poburovali konzervatívne skupiny (a inak tomu nie je ani dnes). Salvatore Ferragamo bol aj naďalej fungujúcou doménou pre mnohých nadšencov, avšak kúsky, ktoré sa v tomto období začali objavovať, prekonali aj jeho nadčasové modely ako „Invisible Sandal“ či sandále pripomínajúce natlačené marshmallow. Atrapa rybičky plávajúcej vo veľkorysej podošve, topánka s domčekom vyrezaným priamo pod pätou, či obuv pripomínajúca konské kopyto – to všetko nasledovalo počas „uletených“ rokov sedemdesiatych.

1990

O dvadsať rokov na to sa klinová obuv opäť prihlásila o slovo a stala sa NO. 1 v trendoch po celom svete. Vrátila sa vo veľkom štýle, najväčšiu vlnu spôsobil ošiaľ britskej popovej skupiny s menom Spice Girls.

2006

Keď to vyzeralo tak, že už nás táto atypická obuv nemôže ničím prekvapiť, obuvnícki dizajnéri prišli so spojením, ktoré snúbilo túžbu po domácom pohodlí, súčasných trendoch a, samozrejme, i túžbu po vyššej postave. Výsledkom sa stali flip-flop kliny, teda milované žabky na klinovom podpätku.

2015

Ročne pribudne v obuvníckom priemysle zhruba stovka ďalších modelov obuvi na klinovom podpätku. Dopyt sa zvyšuje s nárokmi koncových zákazníčok. Kliny ponúkajú nohám pohodlie a väčšiu stabilitu pri chôdzi, taktiež väčšiu oporu členku a celkové zníženie nohy. Ak ste im doposiaľ nepodľahli, teraz je určite ten správny čas vyskúšať všetky ich benefity. Inšpirovať sa môžete tiež modelmi značky Deichmann. Nech sa páči malá ochutnávka.

Pripravila Mária Halajová

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA