Sociálne siete

Zaujímavosti

Viete, ako vzniklo prvé iracionálne číslo?

Sú síce prázdniny a od školy by sme mali mať chvíľu oddych, ale mozog si treba trénovať aj počas voľných dní. Pomôžu vám k tomu možno krátke zamyslenia…aj o matematike. Nebojte sa, nebude to nuda!

Zverejnené:

Upravené: 14. júla 2021 o 9:07

1248

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Dawid Małecki

REKLAMA

BRATISLAVA – Matematika môže byť zábavná, môžu ju mať žiaci ako obľúbený predmet a môže ich motivovať. V praxi to však také časté nie je. Je to, česť výnimkam, presne opačne. Keď sa povie matematika, tak mnohým študentom behá mráz po chrbte. Prečo?

Na túto tému upozorňuje milovník matematiky a čísel Martin Foltin zo spoločnosti Humusoft. Práve on sa dlhodobo venoval vzdelávaniu aj ako vysokoškolský pedagóg, má niekoľkoročné skúsenosti s výučbou v programe MATLAB a tiež spoluorganizuje množstvo podujatí pre študentov. Prostredníctvom sociálnej siete LinkedIn sa rozhodol zverejňovať svoje postrehy, ktoré môžu slúžiť ako motivácia k tomu, aby sme matematiku začali vnímať aj trochu inak.

„Rozhodol som sa, že budem pravidelne publikovať krátke zamyslenia o matematike. Cieľom je vzbudiť záujem a ukázať, že matematika môže byť aj zábavná a trošku poopraviť vnímanie tejto vednej disciplíny,“ hovorí  na začiatok Martin Foltin vo svojom príspevku na LinkedIn-e.

A rovno začína diskusiu o iracionálnych číslach.

„Partička okolo inžiniera Pytagora razila dosť tvrdo teóriu, že všetky čísla je možné vyjadriť pomerom dvoch celých čísel. Napr. 1/5 2/1 alebo 3/4. Potom sa stalo niečo zaujímavé. Jeden z tímu si uvedomil (Hippasus), že ak si nakreslí ⊾pravouhlý trojuholník⊿ s dĺžkami strán =1, tak prepona vychádza dajaké podivné číslo. Dokonca dokázal, že toto číslo nie je možné vyjadriť ako pomer dvoch celých čísel! Ide o číslo√2. Nie je ho možné zapísať ako periodické desatinné číslo, ani ako zlomok. Tento moment je veľmi dôležitý. Zrejme sa takto objavilo prvé #iracionálne_číslo. Toto všetko sa odohralo asi 500 rokov pred našim letopočtom,“ vysvetľuje zaujímavou formou vznik prvého iracionálneho čísla.

A chcete konkrétny príklad?  Poďme na to! Martin Foltin pokračuje:

„1.414213562373095………Zoberte si kalkulačku a vyskúšajte si to,“ hovorí Foltin a na záver vtipne dodáva: „Pre znalcov, prosím, neukameňujte ma za zjednodušenia použité v tomto príbehu. Chcel som, aby bol atraktívny.“

foltin LI

linkedin foltin

Zdroj: LinkedIn/Martin Foltin

Zamyslenia (nielen) o matematike a vzdelávaní budeme prinášať ďalej. Sledujte aj profil Martina Foltina

Čítajte aj:

Často nenávidená a pre mnohých náročná. Matematika. Prečo ju nemáme radi?

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA