Sociálne siete

Zdravie

Nový uhrádzaný liek pre pacientov s pokročilým karcinómom pečene

Zverejnené:

Upravené: 22. júna 2021 o 13:15

905

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/v2osk

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Hepatocelulárny karcinóm je najbežnejším histologickým podtypom zhubných nádorov pečene, ktorý je spôsobený najmä chronickým ochorením pečene ako je cirhóza. Po novom budú mať pacienti k dispozícii uhrádzaný liek, ktorý im môže poskytnúť možnosť liečby s lepšie zvládnuteľnými nežiaducimi účinkami. „Minister zdravotníctva rozhodol o zaradení lieku do kategorizačného zoznamu,“ informuje o tom rezort v tlačovej správe.

Liek bude hradený v monoterapii na liečbu dospelých pacientov s pokročilým alebo neresekovateľným hepatocelulárnym karcinómom, ktorí predtým nedostávali žiadnu systémovú onkologickú liečbu. Je to liek, ktorý sa používa na najčastejší druh karcinómu  pečene vznikajúci ako následok cirhózy pečene. „Je určený pre pacientov, ktorí prichádzajú veľmi neskoro k lekárovi a sú v štádiu, kedy ich ochorenie vytvára metastázy. Tento liek má priniesť zníženie nežiadúcich účinkov, pretože na Slovensku je významné percento pacientov, ktorí netolerujú súčasnú liečbu,“ vysvetlila štátna tajomníčka rezortu Jana Ježíková.

Väčšine pacientov je diagnostikovaná v pokročilom štádiu s prítomnosťou regionálnych a vzdialených metastáz a má zlú prognózu. Medzi rizikové faktory patrí vírusová hepatitída B alebo C, nadmerná konzumácia alkoholu a obezita. Pacienti s pokročilým hepatocelulárnym karcinómom tvoria 56% všetkých pacientov s týmto ochorením.

Hepatocelulárny karcinóm je stav s mnohými problémovými príznakmi vrátane bolesti, tráviacich problémov a chudnutia. Pre pacientov s pokročilým neresekovateľným hepatocelulárnym karcinóm je dôležité zlepšenie kvality života. Doteraz dostupnú liečbu liečivom sorafenibom ukončila štvrtina pacientov práve z dôvodu netolerovania liečby.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA